Ποιες είναι οι αιτίες αιφνίδιας πτώσης της θερμοκρασίας του σώματος

Οπως και κάθε άλλο ιατρικό σύμπτωμα, μια ξαφνική πτώση στη θερμοκρασία του σώματος μπορεί να έχει πολλές αιτίες, κάποιες από τις οποίες θεωρούνται φυσιολογικές.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν συνήθως μια γρήγορη πτώση της θερμοκρασίας του σώματός τους πριν από τον ύπνο, ενώ οι γυναίκες βιώνουν πτώση της θερμοκρασίας του σώματός τους κάθε μήνα πριν αρχίσει η εμμηνόρροια. Και όλοι είναι εξοικειωμένοι με την ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας μετά από μία ασθένεια, όταν αρχίζει να πέφτει ο πυρετός.

Κάποιες φορές, ωστόσο, η αιφνίδια πτώση της θερμοκρασίας του σώματος δεν είναι τόσο ακίνδυνη. Οι σοβαρές περιπτώσεις πτώσης της θερμοκρασίας του σώματος είναι γνωστές ως «υποθερμία» και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Η πιο συνηθισμένη αιτία υποθερμίας είναι η έκθεση στο ακραίο κρύο, αλλά μερικές φορές κάποια φάρμακα ή ιατρικές παθήσεις μπορούν επίσης να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Απώλεια θερμότητας

Αν είστε εκτεθειμένοι στο κρυολόγημα, είναι πιθανό για το υγιές σε άλλες περιπτώσεις σώμα σας να χάσει τη θερμότητά του γρηγορότερα απ’ ό,τι συνηθίζει. Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο σε συνθήκες ακραίου ψύχους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά αν δεν είστε επαρκώς ντυμένοι για τις συγκεκριμένες συνθήκες. Μπορεί όμως να συμβεί απώλεια θερμότητας και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αν το σώμα σας είναι βρεγμένο. Ο αέρας θα επιταχύνει επίσης την απώλεια θερμότητας.

Ιατρικές συνθήκες

Κάποιες άλλες φορές, η αιτία της υποθερμίας βρίσκεται μέσα στο ίδιο το σώμα. Ενα μέρος του εγκεφάλου που είναι γνωστό ως υποθάλαμος είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας. Για να γίνει αυτό, λαμβάνει σήματα από το νευρικό σύστημα που δείχνουν ότι το σώμα είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο και με τη σειρά του στέλνει σήματα στο υπόλοιπο σώμα για να αναλάβει δράση. Για παράδειγμα, εάν αισθάνεστε κρύο, ο υποθάλαμος κατευθύνει το σώμα σας να τρέμει ή να συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία για να αποτρέψει την απώλεια θερμότητας. Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού ή ο διαβήτης, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να λαμβάνει ή να αποστέλλει αποτελεσματικά αυτά τα μηνύματα. Χωρίς κατάλληλα σήματα μπορεί να προκύψει υποθερμία.

Φάρμακα, αλκοόλ, ουσίες

Ορισμένα φάρμακα -συνταγογραφούμενα ή μη- μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη δική του θερμοκρασία. Για παράδειγμα, η κατανάλωση οινοπνεύματος τείνει να προκαλέσει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει τις προσπάθειες του νευρικού σας συστήματος για να σας κρατήσει ζεστούς, συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Το ακόμα χειρότερο είναι στην περίπτωση που πίνετε αλκοόλ και τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, να αισθανθείτε ότι ζεσταίνεστε, ακόμα κι όταν το σώμα χάνει περισσότερη θερμότητα απ’ ό,τι μπορεί να δημιουργήσει. Αυτό μπορεί να σας παραπλανήσει και να σκεφτείτε ότι όλα είναι ωραία, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Αλλα φάρμακα, όπως τα ναρκωτικά, τα ηρεμιστικά και ορισμένα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τη θερμοκρασία.

Τι να κάνετε

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε υποθερμία ή ότι έχει κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, επειδή η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της υποθερμίας. Εάν η αιτία είναι το κρύο, μπορείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα ενώ περιμένετε βοήθεια. Θα πρέπει να βάλετε το άτομο σε ένα ζεστό μέρος, να του αφαιρέσετε κάθε βρεγμένο ρούχο και να προσπαθήσετε να το ζεστάνετε με οποιονδήποτε τρόπο, για παράδειγμα τυλίγοντάς το σε μια στεγνή, ζεστή κουβέρτα ή ακόμα να φέρετε σε επαφή το δέρμα του με το δέρμα κάποιου άλλου ανθρώπου που είναι πιο ζεστός. Επικεντρώστε στο ζέσταμα των κεντρικών περιοχών του σώματός του, δηλαδή στήθος, κοιλιά και κεφάλι και κατόπιν στα άκρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει