Αλλάζει ριζικά το ασφαλιστικό από το 2015

«Λίφτινγκ» στο ασφαλιστικό αναμένεται τους επόμενους μήνες, καθώς ο νέος γύρος των μεταρρυθμίσεων θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης προόδου του ΔΝΤ.

Αυτό σημαίνει ότι θα ανατραπούν τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται, θα γίνει νέος γύρος ενοποίησης ασφαλιστικών Ταμείων, ώστε να μην ξεπερνούν πια τα τρία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Οι επιπτώσεις θα αγγίξουν για μια ακόμα φορά τους ασφαλισμένους, αφού θα έρθουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, προκειμένου το ποσοστό της αναπλήρωσης της βασικής σύνταξης να μην ξεπερνά έστω και σταδιακά το 45% των συντάξιμων αποδοχών.

Ακόμα, θα γίνουν νέες περικοπές στο όνομα της ανταποδοτικότητας με τις επικουρικές συντάξεις να υφίστανται μείωση της τάξης τουλάχιστον του 7-8%.

Παράλληλα, προβλέπεται κατάργηση της δυνατότητας χρηματοδότησης και των λοιπών επικουρικών Ταμείων, που στηρίζονται μέσω κοινωνικών πόρων, αλλά και επανεξέταση της αντίστοιχης χρηματοδότησης -όπου ισχύει- και για τα Ταμεία κύριας σύνταξης.

Τέλος, θα απαλειφθεί οποιαδήποτε κρατική στήριξη στα Ταμεία χορήγησης εφάπαξ.

Παρεμβάσεις, ακόμη, αναμένεται να γίνουν και στα κριτήρια καταβολής του ΕΚΑΣ, ενώ θα εισαχθεί το εισοδηματικό κριτήριο στη χορήγηση της βασικής σύνταξης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει