Ανατροπή: Το αλκοόλ δεν ευεργετεί την καρδιά

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως η ήπια κατανάλωση αλκοόλ (π.χ. ένα-δύο ποτηράκια κρασί) μπορούν να προφέρουν οφέλη στην υγεία της καρδιάς. Νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει αυτή την πεποίθηση.

Η μείωση του ποσού των αλκοολούχων ποτών που καταναλώνονται ακόμα και από μέτριους πότες μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου στεφανιαίας νόσου, του χαμηλότερου δείκτη μάζας σώματος και της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με νέα πολυκεντρική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ από τους επικεφαλής της Ιατρικής Σχολής Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Τα τελευταία ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση τις προηγούμενες μελέτες που δείχνουν πως η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ μπορούσε να έχει προστατευτική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία.

Η νέα έρευνα αξιολόγησε στοιχεία από περισσότερες από 50 μελέτες που συνδέονται με τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος και καρδιαγγειακής υγείας για περισσότερους από 260.000 ανθρώπους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που φέρουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο συνήθως οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, με την πάροδο του χρόνου είχαν κατά μέσο όρο ανώτερα καρδιαγγειακά μητρώα υγείας.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν 17% λιγότερο αλκοόλ κάθε εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 10% μειωμένο κίνδυνο της στεφανιαίας καρδιακής νόσου, χαμηλότερη πίεση αίματος και ένα χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

«Αυτά τα νέα αποτελέσματα είναι κρίσιμης σημασίας για την κατανόηση του πώς το αλκοόλ επηρεάζει τις καρδιακές παθήσεις. Σε αντίθεση με ό,τι έχουν δείξει οι προηγούμενες εκθέσεις, η τωρινή δείχνει πως οποιαδήποτε έκθεση στο αλκοόλ έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς. Εδώ και αρκετό καιρό, μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει πως μόνο η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ήταν επιζήμια για την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς και ότι η ήπια κατανάλωση θα μπορούσε να είναι πραγματικά ευεργετική. Αυτό οδήγησε ορισμένους ανθρώπους να καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ με την πεποίθηση ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε με τη νέα μελέτη, η οποία χρησιμοποιεί μια ερευνητική προσέγγιση παρόμοια με μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, είναι πως η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ ακόμα και για όσους πίνουν μικρή ή μέτρια ποσότητα αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας», λέει ο δρ Michael Holmes, συν-επικεφαλής της μελέτης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα χειρουργικών επεμβάσεων στο Perelman.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την καρδιαγγειακή υγεία των ατόμων που φέρουν μια γενετική παραλλαγή του γονιδίου αλκοολική αφυδρογονάση 1Β, που είναι γνωστό για την κατανομή του αλκοόλ στον οργανισμό με ταχύτερο ρυθμό. Αυτή η ταχεία κατανομή προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ναυτία και έξαψη και έχει βρεθεί πως οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου. Με τη χρήση αυτού του γενετικού δείκτη ως δείκτη χαμηλότερης κατανάλωσης αλκοόλ, η ερευνητική ομάδα ήταν σε θέση να προσδιορίσει τους δεσμούς μεταξύ των εν λόγω ατόμων και της βελτιωμένης καρδιαγγειακής υγείας.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιολογίας και το Συμβούλιο Ιατρικής Ερευνας και ήταν μια διεθνής συνεργασία που περιελάμβανε 155 ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, την ηπειρωτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει