Ανοίγει ο δρόμος για το Ειδικό Δικαστήριο για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Δεν παραγράφονται τα αδικήματα του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ και πλέον το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο άναψε «πράσινο» για να ξεκινήσει η ανάκριση σε βάρος του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πρώην βουλευτής να βρίσκεται κοντά στο Eιδικό Δικαστήριο, καθώς όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνος», το αρμόδιο 5μελές Δικαστικό Συμβούλιο έδωσε τελικά ομόφωνα την έγκρισή του για να διενεργηθεί κανονικά η ανάκριση, αφού δέχεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα «εξάλειψης του αξιοποίνου» κι επομένως δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής των αξιόποινων πράξεων που αποδίδει η Βουλή στον τ. Υπουργό.

Υπενθυμίζεται πως σε βάρος του έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για τα αδικήματα της απιστίας, της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή προέκυψε νομικό πρόβλημα, καθώς συνταγματολόγοι και ποινικολόγοι υποστήριξαν ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, γιατί πέρασε η «αποσβεστική προθεσμία» μέσα στην οποία μπορούσε να ασκήσει δίωξη η Βουλή. Κι αυτό επειδή είχε μεσολαβήσει τον Μάιο του 2012 «η Βουλή της μιας μέρας», που συγκροτήθηκε και διαλύθηκε άμεσα (μετά την εκλογή προέδρου της), προκειμένου να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές, αφού, παρά τις σχετικές διερευνητικές εντολές προς τα κόμματα, δεν στάθηκε εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει