Το ανοσοποιητικό μπορεί να επηρεάσει τα μικρόβια στο δέρμα

Το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζει τα είδη των μικροοργανισμών που ζουν στο δέρμα μας και μπορεί ως εκ τούτου να επηρεάσει και τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών, όπως αναφέρει μια νέα μελέτη.

Το δέρμα ενός ατόμου περιέχει εκατομμύρια ευεργετικά, αλλά και πιθανά παθογόνα μικρόβια. Μια προηγούμενη μελέτη είχε δείξει πως αυτά τα μικρόβια επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά δεν ήταν γνωστό μέχρι τώρα αν αυτό ισχύει και αντίστροφα.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Genome Research, προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα αυτό.

Οι ερευνητές εξέτασαν ασθενείς με σπάνιες γενετικές ανωμαλίες που προκαλούν μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ολοι τους είχαν ένα έκζεμα, μια κατάσταση του δέρματος. Τα δείγματα που ελήφθησαν από το δέρμα των ασθενών, έδειξε ότι είχαν είδη βακτηρίων και μυκήτων στο δέρμα τους, που δεν βρέθηκαν σε υγιείς ανθρώπους.

Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζει τα είδη των μικροβίων που ζουν στο δέρμα, ανέφερε η ανώτερη συντάκτης της μελέτης Heidi Κong, από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Η Κοng και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθενείς και οι υγιείς άνθρωποι είχαν σημαντικές διαφορές στον αριθμό των διαφορετικών τύπων μικροβίων που ήταν παρόντα σε συγκεκριμένες θέσεις του δέρματος που ήταν ευάλωτες σε ασθένειες. Για παράδειγμα, το δέρμα στην πτυχή του αγκώνα στους ασθενείς είχε λιγότερα είδη μικροβίων από το ίδιο σημείο στα υγιή άτομα, ενώ στο δέρμα πίσω από το αυτί, οι ασθενείς είχαν περισσότερους τύπους μικροβίων.

Αυτό υποδηλώνει ότι μια ανισορροπία στην μικροβιακή ποικιλότητα σε μια δεδομένη τοποθεσία στο δέρμα μπορεί να συμβάλλει στον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθενείς τείνουν να έχουν παρόμοιες μικροβιακές κοινότητες σε ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματος, αντί για τις διαφορετικές κοινότητες που βρέθηκαν στους υγιείς ανθρώπους. Αυτό υποδηλώνει ότι η διόρθωση της πολυμορφίας των μικροβίων στο δέρμα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της νόσου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη εξέτασε ανθρώπους με σπάνιες γενετικές διαταραχές, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τους ασθενείς με προσωρινή μείωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως είναι τα άτομα που πάσχουν από καρκίνο, ή οι λήπτες οργάνων από μεταμόσχευση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει