Αποδεχθείτε το σώμα σας ανεξάρτητα από το μέγεθός του

Ανεξάρτητα από το τι λένε οι αριθμοί, ή από τα μηνύματα που «βομβαρδίζουν», μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το να νοιώθει κανείς άνετα με το σώμα του εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον ίδιο.

Μπορεί να είναι δύσκολο σε μια κοινωνία που συνηθίζει να βραβεύει εξωπραγματικές εικόνες μοντέλων. Αλλά δεν είναι αδύνατο και ξεκινά μ’ αυτό που λέτε όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη.

Ενας από τους πρώτους κανόνες για την επίτευξη μιας υγιούς και ευτυχισμένης εικόνας του σώματος είναι να σταματήσουμε να επιτρέπουμε στον καθρέφτη να μας «ρίχνει».

Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να… χοροπηδάτε μπροστά στο καθρέφτη και να λέτε «είσαι φοβερή». Είναι θεμιτό. Ο στόχος είναι να επανεκπαιδεύσετε το μυαλό σας να σκέφτεται σωστά σχετικά με την εικόνα σας και το σώμα σας.

Με την πάροδο του χρόνου και λέγοντας στον εαυτό σας πως είστε όμορφες, ακόμα κι αν δεν το πιστεύετε σε πρώτη φάση, θα βελτιώσετε την εμπιστοσύνη σας στον εαυτό σας. Η ψυχολογία πίσω από αυτή την τεχνική ονομάζεται «γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία» και είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι και οι θεραπευτές για να σταματήσουν οι αρνητικές σκέψεις και να αντικατασταθούν με θετικές.

Αυτή η «απομίμηση» εμπιστοσύνης θα μετατρέψει τελικά τις κακές σκέψεις σε καλές, αν και γι’ αυτό θα χρειαστεί κάποιος χρόνος.

Γίνετε δικηγόρος του εαυτού σας

Αν δεν σκοπεύετε να πείτε σε ένα φίλο ή φίλη σας πως με το μαγιό που φοράει φαίνεται χοντρός ή σε ένα συνεργάτη σας ότι το χέρι του είναι κοκκαλιάρικο, γιατί να το πείτε στον εαυτό σας για εσάς;

«Συμπεριφερθείτε στον εαυτό σας όπως θα συμπεριφερόσασταν στους άλλους και θα ανακαλύψετε με την πάροδο του χρόνου πως οι αρνητικές σας σκέψεις μειώνονται. Απαλλαγείτε από τα πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε κατώτεροι, αν αυτά είναι τα περιοδικά μόδας με τα supermodels ή τηλεοπτικές εκπομπές που παρουσιάζουν τους άνδρες και τις γυναίκες με έναν μη ρεαλιστικό σεξιστικό τρόπο. Εάν ένα μέλος της οικογένειάς σας ή ο συγκάτοικός σας σάς κάνει να αισθάνεστε άσχημα για την εικόνα που παρουσιάζετε, μιλήστε τους άμεσα.

Αν μια διαφήμιση ή μια τηλεοπτική εκπομπή σάς κάνει να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας, εξετάστε το καλύτερα και σκεφτείτε πως ο λόγος που το κάνουν είναι επειδή θέλουν να πουλήσουν κάτι. Να θυμάστε πως αν δεν αισθάνεστε κατώτεροι από τα μοντέλα στις διαφημίσεις, δεν θα νοιώσετε την ανάγκη να αγοράσετε το προϊόν.

Κοιτάξτε πέρα από τη ζυγαριά

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι κρέμονται από τον αριθμό που δείχνει η ζυγαριά και δεν δίνουν προσοχή στο πώς πραγματικά αισθάνονται. Αυτό το κάνουν όλοι οι άνθρωποι, είτε αδύνατοι, είτε εύσωμοι και δεν βοηθά τελικά κανέναν.

Αντί να επικεντρωθείτε στον αριθμό των κιλών σας, δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε όταν ξυπνάτε ή όταν βιάζεστε να προλάβετε το λεωφορείο. Επίσης, ελέγξτε όλους τους άλλους αριθμούς, όπως τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, την χοληστερόλη σας και την αρτηριακή σας πίεση. Αυτοί οι αριθμοί μπορούν να σας δώσουν μια καλύτερη εικόνα της υγείας σας απ’ ό,τι μόνη της η ζυγαριά.

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος είναι καλύτερα να βάζετε μικρούς στόχους τους οποίους να εναλλάσσετε με στόχους επίτευξης καλής φυσικής κατάστασης, όπως ας πούμε να κρατήσετε το επίπεδο της χοληστερόλης σας χαμηλά και να γυμναστείτε για να χάσετε τα πρώτα πέντε κιλά.

Αντί να προσπαθήσετε να τρέξετε μακριά από το παλιό σας σώμα με τη μία, είναι καλύτερα να εργαστείτε προς την κατεύθυνση ενός μικρότερου αρχικά στόχου που όμως είναι εύκολο να επιτύχετε. Επιλέξτε μια άσκηση που αγαπάτε γιατί είναι πιο πιθανό να «κολλήσετε» μ’ αυτήν. Οταν ασκείστε για να ανακουφιστείτε από το στρες, είναι περισσότερο διασκεδαστικό και παράλληλα το βάρος και η υγεία σας αρχίζουν να μπαίνουν σε τάξη.

Επιπλέον, αν κάνετε κάτι που αγαπάτε, αυτό θα σας κάνει να δείτε το σώμα σας από μια διαφορετική οπτική. Για παράδειγμα, αντί να νοιώσετε απέχθεια για τους μηρούς σας, θα τους εκτιμήσετε αν σας επιτρέπουν να κάνετε πράγματα που αγαπάτε, όπως η γιόγκα ή η ποδηλασία.

Ξεχάστε την τελειότητα και τους άκαμπτους κανόνες. Δεν τρέχει τίποτα αν κάποια στιγμή ξεφύγετε από την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος. Δεν απαγορεύετε στον εαυτό σας την χαρά να πάρετε ένα μικρό κομμάτι κέικ σε μια κοινωνική εκδήλωση, γιατί αν το κάνετε, είναι πιθανό αργότερα να προχωρήσετε σε πολύ μεγαλύτερες καταχρήσεις, λόγω της στέρησης.

Δώστε έμφαση στην ευρύτερη εικόνα σας και επαινέστε τον εαυτό σας για τις υγιεινές επιλογές που κάνετε και όχι για τις ώρες που ξεφύγατε από το πρόγραμμά σας.

Μην βάζετε ταμπέλες στο φαγητό ως «καλό» ή «κακό» γιατί τότε θα αισθανθείτε πολύ χειρότερα με τον εαυτό σας και το σώμα σας αν φάτε κάτι που η «ετικέτα» του δείχνει πως δεν είναι καλό για εσάς, με βάση τον ορισμό που εσείς οι ίδιοι έχετε δώσει.

Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

«Η υγεία έρχεται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη». Αυτό το ρητό να το θυμάστε, έτσι ώστε να μην καταφεύγετε σε ανθυγιεινά μέτρα, όπως να μην τρώτε καθόλου ή να παίρνετε συμπληρώματα μη πιστοποιημένα, άρα ενδεχομένως επικίνδυνα, μόνο και μόνο για να «χωρέσετε» στην ιδέα της κοινωνίας με αυτό που δείχνει υγιές.

Αν είστε σωματικά ικανοί και έχετε ελέγξει τα πάντα με τον γιατρό σας, μπορείτε αν θέλετε να επαναπροσδιορίσετε τους στόχους της απώλειας βάρους. Αν οι αρνητικές σκέψεις για το σώμα σας σάς καταρρακώνουν, ή αν το βρίσκετε δύσκολο να εγκαταλείψετε τις «τελειομανείς» συνήθειές σας σε ό,τι αφορά τις τροφές, το βάρος ή την άσκηση, μιλήστε με το γιατρό σας, με ένα σύμβουλο υγείας ή με έναν ψυχολόγο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει