Αποτρέψτε τις ημικρανίες που καταστρέφουν τη σεξουαλική σας ζωή

Οι ημικρανίες όπως και άλλες χρόνιες ασθένειες, μπορούν να βάλουν ένα φρένο στις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Για να κρατήσετε ζωντανή τη σπίθα θα χρειαστεί να ενισχύσετε άλλα μέρη της σχέσης σας.

Η χρόνια ημικρανία μπορεί να δημιουργήσει μια πίεση που, αν και σιωπηλή, μπορεί να δημιουργήσει απόσταση ανάμεσα σε εσάς και τον/την σύντροφό σας.

Γνωρίζοντας ποια είναι τα εναύσματα της ημικρανίας σας (όπως ορισμένα τρόφιμα, μυρωδιές, βαρομετρικές αλλαγές, έλλειψη ύπνου, ή -για τις γυναίκες- η έναρξη της περιόδου) μπορείτε να προγραμματίσετε καλύτερα τη ζωή σας και σε ό,τι αφορά τη σχέση σας.

Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την πρόληψη ή την άμβλυνση της έντασης της ημικρανίας, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.

Υπερευαισθησία στην αφή

Οταν οι άνθρωποι έχουν ημικρανίες μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο φως, τον ήχο και την αφή και να μην θέλουν να τους αγγίξει κανείς. Κάτι τέτοιο όμως δημιουργεί πρόβλημα στη σεξουαλική ζωή, χωρίς να είναι το σεξ ο μόνος τομέας που υποφέρει. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει σε γενικές γραμμές τη σχέση, καθώς κάνει τον έναν από τους δύο συντρόφους λιγότερο «διαδραστικό». Μέρος της οικειότητας ενός ζευγαριού είναι να απολαμβάνει πράγματα μαζί. Αν λοιπόν ο ένας όταν υποφέρει από ημικρανίες απομακρύνεται, αυτομάτως υπάρχει πρόβλημα στην επικοινωνία. Ο σύζυγος ή η σύζυγος βεβαίως οφείλει να δείξει κατανόηση αλλά θα κουραστεί αν αισθάνεται μονίμως ότι μένει «απέξω».

Ημικρανίες και ορμόνες

Οι περισσότεροι πάσχοντες από ημικρανία είναι γυναίκες. Και για περίπου το 50% όλων των γυναικών που υποφέρουν από ημικρανίες, η πιο συχνή αιτία είναι η έμμηνος ρύση, όταν τα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων μειώνονται. Ετσι, η παρακολούθηση του έμμηνου κύκλου μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να σχεδιάσουν μια καλύτερη εποχή για να κάνουν σεξ. Αλλά ημικρανίες μπορεί να συμβούν ακόμα και στη μέση του κύκλου, τότε που μια γυναίκα μπορεί να είναι περισσότερο δεκτική σεξουαλικά, καθιστώντας αυτή την κατάσταση προβληματική στο σχεδιασμό του σεξ.

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορούν επίσης να διαδραματίσουν έναν ρόλο στην ημικρανία. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ημικρανίες μπορεί να αυξηθούν σε συχνότητα ή να επιδεινωθεί η έντασή τους, ενώ οι ημικρανίες σε γυναίκες με αύρα, συχνά επιδεινώνονται. Σε ορισμένες γυναίκες, ωστόσο, οι πονοκέφαλοι μπορεί και να βελτιωθούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικές γυναίκες, πάλι, μπορεί να βιώσουν την πρώτη τους ημικρανία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μη φαρμακολογικές θεραπείες είναι σημαντικές για τη διαχείριση της ημικρανίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να χρειαστεί και προληπτική θεραπεία.

Για τους άνδρες και τις γυναίκες η μέση ηλικία είναι το διάστημα που οι ημικρανίες βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Για πολλές γυναίκες οι ημικρανίες μειώνονται μετά την εμμηνόπαυση, συχνά εάν λαμβάνουν οιστρογόνα για άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις.

Ημικρανίες, σεξουαλική επιθυμία και οργασμός

Σε μια μικρή μελέτη του 2006 οι ερευνητές διαπίστωσαν πως άνδρες και γυναίκες που έπασχαν από ημικρανία σκέφτονταν περισσότερο το σεξ απ’ ό,τι άνθρωποι που δεν υπέφεραν από ημικρανίες. Ομως, άλλες έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας και υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικού πόνου σε άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες.

Επιπλέον, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση από την ημικρανία, έχοντας  οργασμό. Αλλά ο οργασμός μπορεί από την άλλη να προκαλέσει πονοκέφαλο ακόμα και σε γυναίκες που δεν έχουν ημικρανίες.

Ημικρανίες και σχέση

Η ημικρανία καλεί τα ζευγάρια να χτίσουν την ανοχή και την υπομονή κι αυτό απαιτεί συναισθηματική ωριμότητα. Αν το μέλος που υποφέρει από ημικρανία δεν δημιουργήσει μια τρυφερή συναισθηματική κατάσταση και εκείνο που δεν έχει ημικρανίες δεν καταφέρει να χτίσει υπομονή τότε το συγκεκριμένο ζευγάρι γίνεται αντιδραστικό, σταματάει να μοιράζεται πράγματα και προσθέτει και έναν «συναισθηματικό» πονοκέφαλο δίπλα στον πραγματικό.

Θα πρέπει αμφότεροι να κατανοήσουν πως οι ημικρανίες δεν είναι φταίξιμο κανενός από τους δύο. Γι’ αυτό και οφείλουν να διατηρήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής. Οσοι έχουν ημικρανίες θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα πράγματα που τις δημιουργούν, όπως αλκοόλ ή άλλες ουσίες και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Αλλά το πιο σημαντικό για ένα ζευγάρι είναι να επικοινωνεί. Να είναι σε θέση να μιλούν μεταξύ τους, να έρχονται κοντά και να στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Ακόμα κι αν ο ένας αισθάνεται αγανακτισμένος από την κατάσταση του άλλου θα πρέπει να του το πει και εκείνος θα πρέπει να είναι έτοιμος να το ακούσει και να εκτιμήσει αυτή την ειλικρίνεια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει