Αρωμα πολέμου στην Κριμαία

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία, μετά την «απόβαση» ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, την οποία το Κίεβο θεωρεί «αιτία πολέμου», με το ΝΑΤΟ να συνεδριάζει εκτάκτως και τον Ομπάμα να κατηγορεί τον Πούτιν ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το πρωί της Κυριακής (2/3) οι Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ εκπαίδευσης ναυτικών δυνάμεων στην χερσόνησο της νότιας Ουκρανίας και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των «νόμιμων» ηγετών της περιοχής, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Tην ίδια ώρα οι ηγέτες της Δύσης αυξάνουν τις πιέσεις επί της Μόσχας, όπου όμως το ρωσικό κοινοβούλιο έδωσε το Σάββατο (1/3) στον πρόεδρο Πούτιν το πράσινο φως να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση, στην Ουκρανία, όπου ο στρατός έχει  κηρυχθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Η Ατλαντική Συμμαχία συνεδριάζει εκτάκτως, πριν από την διεξαγωγή της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ο  πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο αναπτύσσοντας στρατιώτες της στην Κριμαία και του ζήτησε να «μειωθεί η ένταση με την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους στην Κριμαία».

Ο ίδιος ο Πούτιν, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει μετά και την ευρεία εξουσιοδότηση της ρωσικής Βουλής για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και δεν έδειξε καμία διάθεση υποχώρησης στη συνομιλία που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επί 90 λεπτά, με τον Ομπάμα να καλεί τον Ρώσο πρόεδρο να σταματήσει «κάθε ανάμειξη» σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν του μίλησε «για πραγματική απειλή σε βάρος της ζωής και της υγείας Ρώσων πολιτών» στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης της βίας στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της και τον ρωσόφωνο πληθυσμό αυτών των περιοχών».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τόνισε από την πλευρά του πως αν τίποτε δεν αλλάξει «η επίπτωση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, καθώς και στη διεθνή θέση της Ρωσίας θα είναι βαθιά».

Οπως οι ΗΠΑ, πολλές χώρες της Δύσης, μεταξύ τους η Γαλλία και η Βρετανία, υιοθέτησαν πολύ σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία. Ορισμένες, όπως ο Καναδάς, ανακάλεσαν τον πρεσβευτή τους στη Μόσχα και ανακοίνωσαν ότι πιθανόν να μην μετάσχουν στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι τον Ιούνιο, αν η Ουάσινγκτον πράξει το ίδιο.

Την ίδια ώρα αυξάνονται τα θερμά σημεία στην ανατολική και νότια ρωσόφωνη Ουκρανία, με εισβολές ενόπλων σε πολλά στρατηγικά σημεία ή μεγάλες φιλορωσικές διαδηλώσεις. Εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας στο περιθώριο φιλορωσικής διαδήλωσης, η οποία οδήγησε στην εισβολή και κατάληψη του κτιρίου της τοπικής κυβέρνησης από φιλορώσους διαδηλωτές.

Πολλές στρατηγικές θέσεις τελούν πλέον υπό τον έλεγχο ενόπλων και ένστολων χωρίς διακριτικά. Ελέγχουν τα αεροδρόμια της Συμφερούπολης, της Σεβαστούπολης, της πόλης Κιρόφσκογε και το κέντρο της Συμφερούπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας, υψώνοντας τη ρωσική σημαία σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει