Η άσκηση είναι μια πολύ καλή θεραπεία για την άνοια

Οι άνθρωποι με άνοια που είναι σωματικά δραστήριοι και ασκούνται σε τακτική βάση μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα σκέψης τους, καθώς και την καθημερινή τους ζωή, υποστηρίζει ιατρική έρευνα.

Η Cochrane Collaboration, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που αποτελείται από περίπου 31.000 εθελοντές από 120 χώρες, με σκοπό να συγκεντρώνει ιατρικές πληροφορίες προς όφελος της έρευνας διεξήγαγε μια συστηματική ανασκόπηση από οκτώ προγράμματα άσκησης στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 300 ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονταν είτε στο σπίτι είτε σε ιδρύματα.

Η άσκηση, δεν βοήθησε πολύ στην αλλαγή της διάθεσης των ασθενών σύμφωνα με την έρευνα, ωστόσο τους βοήθησε αισθητά στην πραγματοποίηση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων, όπως το να σηκώνονται εύκολα από την καρέκλα τους, ενώ παράλληλα ενίσχυσε αρκετά τις γνωστικές τους ικανότητες.

Παρόλο που είναι ακόμα ασαφές αν αυτά τα οφέλη βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς, οι ερευνητές έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι.

Η άνοια είναι μια κατάσταση υγείας που χειροτερεύει με την ηλικία και ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν απ’ αυτήν αυξάνεται σταθερά, επειδή αυξάνεται το όριο ηλικίας των ανθρώπων.

Καθώς μάλιστα δεν υπάρχει κάποια θεραπεία γι’ αυτήν, οι τρόποι που θα βελτιωθεί η ζωή των ατόμων που πάσχουν από άνοια, είναι ζωτικής σημασίας.

«Είναι προφανές πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε τις κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση των πρακτικών που θα επιτρέψουν στους φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης να συμβουλέψουν τα άτομα με άνοια στο σπίτι ή σε ιδρύματα. Θα πρέπει επίσης να καταλάβουμε ποιο επίπεδο άσκησης και σε ποια ένταση, είναι επωφελές για κάποιον με άνοια. Ωστόσο, γνωρίζουμε πως η άσκηση είναι σημαντικό μέρος της διατήρησης της υγείας και αν δεν μπορούμε να πούμε ότι θα αποτρέψει την άνοια, σίγουρα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της κατάστασης, ως μέρος ενός υγιούς τρόπου ζωής», αναφέρει η Dorothy Forbes, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Αλμπέρτα στο Εντμοντον του Καναδά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει