Διάσταση απόψεων κυβέρνησης με Τρόικα

Την προσεχή Παρασκευή (15/11) θα επαναληφθούν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εκπρόσωπους των δανειστών που φεύγουν από την Ελλάδα χωρίς να υπάρχει συμφωνία σε βασικά θέματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Την Παρασκευή αναμένεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τόσο για τα τέσσερα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δις ευρώ (που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο), όσο και για την «απελευθέρωση» των 4,9 δις ευρώ, τα οποία κανονικά έπρεπε να εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο φέτος.

Δεδομένου, όμως, ότι έως τώρα δεν υπάρχει συμφωνία, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς σε δύο κινήσεις:

* Στην κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού 2014 έως τις 21 Νοεμβρίου, που αποτελεί τη συνταγματική προθεσμία («προϋπολογισμό θα καταθέσουμε κανονικά, ελπίζω να έχουμε συμφωνία, αλλά η διαδικασία πειθούς μπορεί να συνεχιστεί και μετά», ανέφερε ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών).

* Στην κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στο συγκεκριμένο σημείο, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτες» τις όποιες αλλαγές προκύψουν μετά από τις ενστάσεις και τις προτάσεις των κυβερνητικών βουλευτών, αρκεί να τηρούνται δύο προϋποθέσεις: «α) να κρατηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και β) να πληρώσουν περισσότεροι, λιγότερα».

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν επιπρόσθετα, ότι «αγκάθια» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας είναι οι πλειστηριασμοί των ακινήτων και η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει