ΔΝΤ: Πρόταση για φορολόγηση 10% των καταθέσεων

Την πρόταση για επιβολή εφάπαξ έκτακτης εισφοράς ύψους 10% στις αποταμιεύσεις των ιδιωτών σε 15 χώρες της Ευρωζώνης, αναμένεται να καταθέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας L’ Echo που επισημαίνει πως η πρόταση αυτή βρίσκεται καλά κρυμμένη στην 6μηνιαία έκθεση του οργανισμού για τις δημοσιονομικές τάσεις.

Το Ταμείο θεωρεί πως μια τέτοια έκτακτη εισφορά θα μπορέσει να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν προβλήματα βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και σημειώνει πως τέτοιες εισφορές έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στην Ευρώπη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και σε Γερμανία και Ιαπωνία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (αν και παραδέχεται πως δεν έφεραν αποτέλεσμα).

Το ΔΝΤ εστιάζει στην αναγκαιότητα επιστροφής του ύψους του χρέους στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την κρίση και παρόλο που το θεωρεί επικίνδυνο εγχείρημα υποστηρίζει πως θα πρέπει να εξεταστεί σε αντιπαραβολή με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εναλλακτικές λύσεις.

Το θέμα συζητήθηκε στην Ετήσια Σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας με την πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να ζητά από τους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και τον Ολι Ρεν να υποστηρίζει πως ένα νέο «κούρεμα» δεν θεωρεί πως είναι αναγκαίο.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η τοποθέτηση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Ασμουσεν που τόνισε πως «το ΔΝΤ μιλάει για τα λεφτά των άλλων», προσθέτοντας πως το ίδιο είναι μικρός δανειστής και στην περίπτωση της Ελλάδας έχει διασφαλίσει στο ακέραιο ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά που τής δάνεισε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει