Εμπολα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Νιγηρία

O πρόεδρος της Νιγηρίας, Goodluck Jonathan ανακοίνωσε πως η χώρα του τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πως έχουν εγκριθεί περισσότερα από 11 εκατ. δολάρια στην προσπάθεια καταπολέμησης του ιού Εμπολα.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η εξάπλωση του ιού στη Δυτική Αφρική χρήζει διεθνούς έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα άτομα που πέθαναν από τον Εμπολα έφτασαν τα 961 και δύο απ’ αυτά έχουν πεθάνει στη Νιγηρία.

Σε δήλωσή του, ο Νιγηριανός πρόεδρος κάλεσε το λαό να αναφέρει τις περιπτώσεις που θεωρεί ύποπτες για Εμπολα στις πλησιέστερες ιατρικές αρχές.

Επίσης, κάλεσε το κοινό να μην εξαπλώνει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον Εμπολα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μαζική υστερία.

Η Νιγηρία είναι η τέταρτη χώρα της Δυτικής Αφρικής, που εξαπλώθηκε ο ιός, όταν ένας Λιβεριανός έφτασε στο Λάγος από τη Λιβερία. Πέθανε πέντε ημέρες αργότερα και τα 8 άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί του διαγνώστηκαν στη συνέχεια με Εμπολα, ενώ η νοσοκόμα που τον φρόντισε πέθανε την περασμένη Τρίτη.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Νιγηρίας, δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει κλείσει μία από τις κλινικές της στο Λάγος μετά από ένα ύποπτο κρούσμα, ενώ οι αρχές Υγείας των ΗΠΑ δήλωσαν πως θα στείλουν επιπλέον προσωπικό και πόρους στη Νιγηρία.

Αντίθετα, κάποιες διεθνείς εταιρείες, λαμβάνουν έξτρα μέτρα προστασίας και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες χαλυβουργίας στον κόσμο η ArcelorMittal ξεκίνησε την εκκένωση των ορυχείων σιδηρομεταλλεύματος που διαθέτει στη Λιβερία.

Βελτιώνεται η κατάσταση του Αμερικανού γιατρού

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός γιατρός, Kent Brantly, που βρίσκεται σε δωμάτιο απομόνωσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Emory στην Ατλάντα φαίνεται πως καλυτερεύει μέρα με τη μέρα, ενώ και ο σύζυγος της Αμερικανίδας ιεραποστόλου που νοσηλεύεται επίσης στο Emory, τόνισε πως η σύζυγός του είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Ο Brantly, γράφοντας από το δωμάτιο απομόνωσής του, είπε ότι δεν πήγε στη Λιβερία συγκεκριμένα για την καταπολέμηση του ιού Εμπολα, αλλά στράφηκε αναγκαστικά προς αυτή την κατεύθυνση βλέποντας έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ατόμων που είχαν ανάγκη θεραπείας από τον ιό: «Κράτησα τα χέρια των αμέτρητων ατόμων, που αυτή η τρομερή ασθένεια τούς στέρησε τη ζωή. Είδα τη φρίκη από πρώτο χέρι και ακόμα θυμάμαι κάθε πρόσωπο και κάθε όνομα. Είμαι ολοένα και δυνατότερος κάθε μέρα, και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Θεό για το έλεός Του, που μού επιτρέπει να παλεύω με αυτή την τρομερή ασθένεια», είπε.

Από την άλλη πλευρά, ο σύζυγος της Writebol, ο οποίος παραμένει στη Λιβερία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι σε ένα τηλεφώνημά του την Παρασκευή με τους γιατρούς της συζύγου του, τού είπαν ότι δείχνει κάποια βελτίωση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει