Εφερε μπέρδεμα η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Η παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 14 Ιουλίου υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να σπεύσει να διορθώσει την διατύπωση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Κι αυτό γιατί έτσι όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη επιτρέπει στους φορολογούμενους να πληρώσουν την πρώτη δόση για το φόρο εισοδήματος στις 31 Αυγούστου και όχι στις 31 Ιουλίου.

Ο λόγος είναι πως η διατύπωση αναφέρει ότι η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση φόρου. Αυτό όμως είχε γραφεί υπό την προϋπόθεση ότι οι δηλώσεις υποβάλλονταν με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Ιουνίου, επομένως ο «επόμενος μήνας» ήταν ο Ιούλιος. Τώρα με καταληκτική ημερομηνία την 14η Ιουλίου ο επόμενος μήνας είναι ο Αύγουστος.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ορίζει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος «ο φόρος που αναλογεί στο συνολικό καθαρό εισόδημα ή το υπόλοιπο που απομένει μετά τις εκπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου, καταβάλλεται σε τρεις (3) ίσες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα, αντιστοίχως, από τη βεβαίωση του φόρου».

Αυτό σημαίνει πως όσοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση από την 1η έως την 14η Ιουλίου με βάση το γράμμα του νόμου μπορούν να πληρώσουν την πρώτη τους δόση μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να μην αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα πληρωμής του φόρου εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει την επόμενη εβδομάδα τροπολογία, με την οποία θα γίνει νομοτεχνική διόρθωση στις ισχύουσες διατάξεις.

Στόχος είναι η πληρωμή του φόρου εισοδήματος να ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος), ενώ ήδη το υπουργείο βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Τρόικα, προκειμένου να ενημερώσει για τις κινήσεις του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει