Εύκολοι τρόποι να προστατέψετε τα νεφρά σας

Τα νεφρά είναι ζωτικά όργανα που είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση των αποβλήτων του οργανισμού και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την χημική ισορροπία του σώματος και την αρτηριακή πίεση.

Εάν κάποιος δεν φροντίζει όπως πρέπει τα νεφρά του, διακινδυνεύει να αντιμετωπίσει μια πληθώρα προβλημάτων υγείας, μερικά από τα οποία θα μπορούσαν να είναι πραγματικά απειλητικά για τη ζωή.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες που συνδέονται με τα νεφρά είναι οι πέτρες στα νεφρά, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και η  υπέρταση. Η νεφρική νόσος μπορεί επίσης να πάει… χέρι-χέρι με τον διαβήτη και μάλιστα συχνά είναι η πιο συνηθισμένη αιτία πρόωρου θανάτου σε άτομα με διαβήτη. Ο διαβήτης και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα υποχρεώνουν τα νεφρά να εργαστούν σκληρότερα, προκειμένου να φιλτράρουν την περίσσεια του αίματος.

Για να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους για την υγεία σας και για να προστατεύσετε τα νεφρά σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Τρώτε φρούτα και λαχανικά

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Journal of the American Society of Nephrology, η προσθήκη περισσότερων φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για νεφρική βλάβη και μεταβολική οξέωση, μια κατάσταση στην οποία το σώμα μπορεί να παράγει πάρα πολύ οξύ. Η υπερβολική παραγωγή οξέος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα λαχανιάσματος, κόπωσης, σύγχυσης και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και σοκ ή θάνατο. Τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν τα νεφρά να απομακρύνουν την περίσσεια οξέος από το σώμα και να την αποβάλλουν μέσω ούρων. Η προσθήκη περισσότερων φρούτων και λαχανικών βοηθά ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που είναι περισσότερο επιρρεπείς στη μεταβολική οξέωση.

Το ιχθυέλαιο βοηθά στην αιμοκάθαρση

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Kidney International, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο μπορούν να προστατέψουν τους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα στο αίμα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε 400 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αιμοκάθαρση και οι 100 απ’ αυτούς έχασαν τη ζωή τους κατά το πρώτο έτος της θεραπείας τους. Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους παρουσίασαν χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ο κίνδυνος του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου είναι υψηλότερος κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της αιμοκάθαρσης.

Κόψτε το αλάτι, την πολλή πρωτεΐνη και την υπερβολική κατανάλωση νερού (!)

Το σώμα δαπανά πολλή ενέργεια για να αποβάλλει περιττά πράγματα, όπως το αλάτι, τις πρωτεΐνες, ακόμα και το νερό και τα νεφρά που λειτουργούν ως «φίλτρο» του σώματος είναι το κλειδί. Ετσι, αν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες αλατιού, πρωτεϊνών και νερού τα υποβάλλετε σε σκληρή δοκιμασία, σε σημείο που μπορεί να προκληθεί βλάβη.

Για παράδειγμα το νάτριο αν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγιούς ισορροπίας των υγρών, αν ξεπεράσει τις φυσιολογικές ποσότητες δεν μπορεί να φιλτραριστεί σωστά σε κάποιο άτομο με νεφρική νόσο και μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε πολύ χειρότερους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αντίστοιχα η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης (περισσότερο από ένα γραμμάριο ανά κιλό του σωματικού βάρους) μπορεί να «στραγγίξει» τα νεφρά υποχρεώνοντάς τα να εργαστούν σκληρότερα για να αφαιρέσουν το άζωτο της ουρίας αίματος από το σώμα με πιο πιθανό αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία τους.

Ομοίως, αν πίνει κανείς υπερβολικές ποσότητες νερού (πάντα συνιστάται να πίνει κανείς πολύ νερό, αλλά όχι περισσότερο από 8-10 ποτήρια την ημέρα και κυρίως όχι μαζεμένα, γιατί τότε προκαλείται μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία), χωρίς να το χρειάζεστε πραγματικά, τότε ζορίζετε πολύ τα νεφρά σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη. Να θυμάστε ότι ενώ τα νεφρά σας μπορούν να φιλτράρουν 1,3 λίτρα αίματος το λεπτό, μπορούν να φιλτράρουν μόλις 1 λίτρο νερό την ώρα.

Διατηρηθείτε σε φόρμα

Η τακτική σωματική άσκηση ωφελεί εκείνους που ζουν με χρόνια νεφρική νόσο, καθώς και εκείνους που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Οσοι ασκούνται δεν βελτιώνουν μόνο τη συνολική φυσική τους κατάσταση, αλλά βελτιώνουν παράλληλα τους αριθμούς της αρτηριακής πίεσης, την υγεία της καρδιάς, καθώς και το συνολικό προφίλ διατροφής και τρόπου ζωής.

Ακόμα, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση επωφελούνται από την άσκηση. Το περπάτημα και η γιόγκα βοηθούν την τόνωση της μυϊκής δύναμης, ενώ η αερόβια άσκηση κάνει καλό στην καρδιά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει