Είναι το κάπνισμα του πούρου πιο ασφαλές από το κάπνισμα του τσιγάρου;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν την εντύπωση πως το κάπνισμα πούρου είναι πολύ πιο ασφαλές από το κάπνισμα του τσιγάρου, αλλά αυτό απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα.

Ακόμα κι αν κάποιος δεν εισπνέει τον καπνό, το πούρο δεν είναι ασφαλέστερο από το τσιγάρο.

Δείτε γιατί:

Νικοτίνη. Τα πούρα, όπως και τα τσιγάρα, περιέχουν νικοτίνη, μια ουσία που μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση από τον καπνό. Ενα πούρο μεγάλου μεγέθους μπορεί να περιέχει όση νικοτίνη περιέχουν πολλά τσιγάρα μαζί. Εάν εισπνεύσετε τον καπνό πούρου, μπορείτε να πάρετε περισσότερη νικοτίνη απ’ ό,τι αν καπνίζατε τσιγάρα. Και ακόμα κι αν δεν τον εισπνεύσετε, μεγάλες ποσότητες νικοτίνης μπορούν να απορροφηθούν μέσω του στόματός σας. Καπνίζοντας πούρα αντί για τσιγάρα δεν μειώνετε την εξάρτηση από τη νικοτίνη.

Καρκίνος. Ολα τα καπνά περιέχουν περισσότερες από 60 χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και ο καπνός των πούρων δεν αποτελεί εξαίρεση. Το τακτικό κάπνισμα των πούρων αυξάνει τον κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του στόματος, των χειλιών, της γλώσσας, του λαιμού, του λάρυγγα, του οισοφάγου και των πνευμόνων.

Καρδιαγγειακή νόσος. Το τακτικό κάπνισμα πούρων αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, όπως είναι η νόσος της στεφανιαίας αρτηρίας και ασθένειες των πνευμόνων, όπως το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα, που συνθέτουν την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Στοματικές ασθένειες. Το κάπνισμα πούρου αυξάνει τον κίνδυνο για ασθένειες του στόματος, όπως οι οδοντιατρικές νόσοι, η ουλίτιδα και η απώλεια των δοντιών.

Το παθητικό κάπνισμα. Το παθητικό κάπνισμα του πούρου περιέχει τις ίδιες τοξικές χημικές ουσίες που περιέχει και το παθητικό κάπνισμα του τσιγάρου. Αυτό το παθητικό κάπνισμα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων και συχνά μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του αυτιού και επεισόδια άσθματος στα παιδιά. Συν το γεγονός ότι τα πούρα καίγονται για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι τα τσιγάρα, πράγμα που σημαίνει πως οδηγούν σε περισσότερη ώρα παθητικού καπνίσματος.

Αντί να σκέφτεστε τη μετάβαση από τα τσιγάρα στα πούρα, επειδή πιστεύετε ότι τα πούρα είναι ασφαλέστερα, προσπαθήστε να σταματήσετε το κάπνισμα εντελώς, επειδή συνήθως οι καπνιστές τσιγάρου έχουν την τάση να εισπνέουν συνήθως περισσότερο καπνό πούρου. Οσο μεγαλύτερη είναι η ένταση και η συχνότητα του καπνίσματος πούρων, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι. Αν και το περιστασιακό κάπνισμα πούρων δεν φαίνεται να είναι τόσο επικίνδυνο όσο το τακτικό κάπνισμα πούρων, εν τούτοις το μόνο ασφαλές επίπεδο είναι να εγκαταλείψετε το κάπνισμα εντελώς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει