Ωφελούν την καρδιά οι χορτοφαγικές δίαιτες;

Οι χορτοφάγοι υποτίθεται ότι είναι πιο υγιείς από εκείνους που τρώνε κρέας, αλλά μια νέα μελέτη έρχεται τώρα να αμφισβητήσει αυτή την υπόθεση.

Διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν κρέας δεν έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, άνω των 10 ετών, σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

«Δεν θα έλεγα ότι μια χορτοφαγική διατροφή είναι αναποτελεσματική σε ό,τι αφορά την πρόληψη του καρδιαγγειακού κινδύνου», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Hyunseok Κim.

«Ωστόσο, τα οφέλη για την καρδιά σε επίπεδο πληθυσμού μπορεί να είναι μικρότερα από αυτό που κάποιοι πιστεύουν» προσθέτει ο Kim, γιατρός στην Ιατρική Σχολή Rutgers του Νιου Τζέρσεϊ στο Νιούαρκ.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα εθνικών ερευνών των ΗΠΑ για σύγκριση ενηλίκων χορτοφάγων με κρεατοφάγους. Ενώ οι χορτοφάγοι ήταν λεπτότεροι, ο συνολικός κίνδυνος για την καρδιά τους στην πραγματικότητα δεν διέφερε, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Οι οπαδοί της χορτοφαγικής διατροφής έχουν χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης και μεταβολικού συνδρόμου, παράγοντες που αποτελούν κίνδυνο για καρδιακή νόσο», σύμφωνα με τον Κιμ.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει εν μέρει επειδή οι χορτοφάγοι συχνά είναι νεότεροι ή γυναίκες, που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται σε χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, αναφέρει η μελέτη.

Ο Κιμ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν την Εθνική Ερευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ από το 2007 έως το 2010. Περιελάμβανε περίπου 12.000 ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω. Από αυτούς, 263, το 2,3%, ακολούθησαν μια χορτοφαγική διατροφή.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά της παχυσαρκίας, την περιφέρεια της μέσης, την υψηλή αρτηριακή πίεση και το μεταβολικό σύνδρομο –ένα σύμπλεγμα συνθηκών συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερόλης και των επιπέδων γλυκόζης- που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Αξιολόγησαν, επίσης, την κλίμακα κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, Framingham, η οποία υπολογίζει ηλικία, φύλο, επίπεδα χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και κάπνισμα, προκειμένου να προβλέψει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά την επόμενη δεκαετία.

Οταν οι ερευνητές υπολόγισαν την κλίμακα Framingham, διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγοι είχαν κίνδυνο 2,7%, ενώ οι μη χορτοφάγοι είχαν κίνδυνο 4,5%. Η διαφορά μεταξύ των ομάδων δεν ήταν στατιστικά σημαντική, σύμφωνα με τον Κιμ.

Τα ευρήματα εξέπληξαν έναν εμπειρογνώμονα διατροφής

«Εμείς θα εξετάσουμε σίγουρα αυτή τη μελέτη, καθώς αναζητάμε περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη για την υγεία της χορτοφαγικής διατροφής, αλλά η μελέτη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις αποδείξεις που παρέχουν οι Διαιτητικές Οδηγίες για το 2015 για τους Αμερικανούς, καθώς και ένα έγγραφο της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας», είπε η Connie Diekman, διευθύντρια του τμήματος διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

«Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες-κατευθυντήριες γραμμές, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε η Diekman.

«Η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως πιστεύεται επίσης ότι μειώνει τον κίνδυνο», σημείωσε.

«Η θέση της Ακαδημίας αναφέρει ότι μια χορτοφαγική διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο», πρόσθεσε η Diekman, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Είπε ακόμα ότι ενθαρρύνει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια διατροφή που μοιάζει περισσότερο με ένα χορτοφαγικό πρόγραμμα διατροφής.

Η μελέτη είναι συγχρονική, έτσι ώστε να έχει κάποιον εγγενή περιορισμό, είπε από την πλευρά του ο Κιμ. Ενας άλλος λόγος είναι πως οι άνθρωποι που συμμετείχαν σ’ αυτήν ανέφεραν μόνοι τους τη διατροφή που ακολούθησαν.

Οι μελέτες που ακολουθούν ανθρώπους στην διάρκεια κάποιου διαστήματος μέσα στο χρόνο είναι απαραίτητες ώστε να αξιολογηθούν καλύτερα τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής, συμπλήρωσε ο Κιμ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει