Εισφορά αλληλεγγύης: Παρακράτηση μέσα στο έτος για όλους

Ο επανασχεδιασμός που επιτάσσει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, αναμένεται να φέρει νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, αφού πλέον η παρακράτηση θα γίνεται απ’ όλους εντός του έτους.

Μέχρι τώρα η παρακράτηση ίσχυε μόνο για τους μισθωτούς, αλλά στο εξής θα γίνεται εντός του έτους για το σύνολο των αποδοχών όλων των φυσικών προσώπων και όχι με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης όπως γινόταν μέχρι τώρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν μπλοκάκια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» το ΔΝΤ επιμένει στην πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του έτους που αυτή γεννάται και όχι στον επόμενο με την εκκαθάριση και αυτό το διαβεβαίωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το νέο σχέδιο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, προβλέπει ότι:

Οι συνταξιούχοι που έχουν και επικουρικές συντάξεις θα πληρώνουν σε διάστημα 12 μηνών το σύνολο της εισφοράς αλληλεγγύης. Δηλαδή τα δύο ταμεία θα στέλνουν τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών και από την κύρια σύνταξη θα παρακρατείται το σύνολο της εισφοράς όπως θα γίνεται και με τον φόρο. Αποτέλεσμα της νέας διαδικασίας είναι με την εκκαθάριση της δήλωσης να μην υπάρχει καμία οφειλή από τους συνταξιούχους.

Για τους μισθωτούς με μπλοκάκια, η εταιρεία από την οποία ο υπόχρεος πληρώνεται ως μισθωτός θα στέλνει τα στοιχεία των αποδοχών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κάθε μήνα. Η εταιρεία από την οποία ο υπόχρεος πληρώνεται ως μπλοκάκι θα στέλνει επίσης τα στοιχεία των μηνιαίων αμοιβών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Τα ηλεκτρονικά συστήματα θα αθροίζουν τα δύο ποσά και θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης και από τις δύο ή περισσότερες πηγές. Η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα πραγματοποιείται κάθε μήνα από την επιχείρηση στην οποία ο φορολογούμενος έχει μισθωτή σχέση εργασίας. Η ίδια διαδικασία πιθανόν να ακολουθηθεί και για το τέλος επιτηδεύματος το οποίο θα επιμερίζεται στους 12 μήνες του έτους.

Με τη νέα μεθοδολογία, το υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσει την εισπραξιμότητα των φόρων στο 100%, καθώς πλέον οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να αποφεύγουν να καταβάλλουν την εισφορά αλληλεγγύης που προέκυπτε με την εκκαθάριση της δήλωσης.

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα και υπολογίζεται ως εξής:

* Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού.

* Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού.

* Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί ολόκληρου του ποσού.

* Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 4% επί ολόκληρου του ποσού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει