Εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με 36,34%, συγκροτεί κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛ

O ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, καθώς με ενσωματωμένο το 99,8% των ψήφων συγκέντρωσε ποσοστό 36,34% με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται στη 2η θέση με ποσοστό 27,81%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 149 έδρες έναντι 76 της Νέας Δημοκρατίας με τη μεταξύ τους διαφορά να παγιώνεται στο 8,53%.

Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 6,28% (17 έδρες), στην τέταρτη θέση βρίσκεται το Ποτάμι με 6,05% (17 έδρες) και πέμπτο είναι το ΚΚΕ με 5,5% (15 έδρες). Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 4,75% (13 έδρες) προσπέρασαν το ΠΑΣΟΚ που συγκέντρωσε το 4,68% (13 έδρες) και είναι το τελευταίο κόμμα που μπήκε στην Βουλή, η οποία είναι επτακομματική. Εκτός Βουλής έμεινε το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου με ποσοστό 2,46%.

Η μη επίτευξη της αυτοδυναμίας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ επέσπευσε τις διεργασίες συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, για το σχηματισμό κυβέρνησης αφού ήδη από τα ξημερώματα της Δευτέρας (26/1) «κλείδωσε» η συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο με τον Αλέξη Τσίπρα να συναντάται μαζί του στις 10.30 π.μ., προκειμένου να οριστικοποιήσουν την συμφωνία τους και την κυβερνητική συνεργασία στη βάση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κλείσει τη συμφωνία πριν επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ώστε η διερευνητική εντολή που θα λάβει για σχηματισμό κυβέρνησης να είναι στην ουσία και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Τα δύο κόμματα μαζί συγκεντρώνουν συνολικά 162 έδρες.

Το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του Πρωθυπουργού τη Δευτέρα (26/1) και της νέας κυβέρνησης την Τρίτη (27/1) το απόγευμα ή το αργότερο το πρωί της Τετάρτης (28/1).

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας μετά την οριστικοποίηση της κυβερνητικής συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο, πρόκειται να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και τον επικεφαλής του κόμματος του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη σε μια ένδειξη ότι αναζητά ευρύτερες συμμαχίες σε επιμέρους ζητήματα, κυρίως δε στην προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και τους δανειστές για το χρέος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει