Εκτινάχθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια

Σε συναγερμό βρίσκονται τα τραπεζικά επιτελεία, καθώς οι αριθμοί δείχνουν πως οι «κόκκινες οφειλές» έχουν εκτιναχθεί στα ύψη το πρώτο δίμηνο του 2015 και οι οφειλές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1-1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στα ήδη υπάρχοντα έχουν προστεθεί και νέα καθυστερούμενα δάνεια, κατά περίπου 400 ευρώ το μήνα, παρόλο που η κατάσταση είχε παρουσιάσει βελτίωση την περίοδο Απρίλιος-Δεκέμβριος 2014, οπότε οι νέες επισφάλειες δεν ξεπερνούσαν τα 130 εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένα στα τρία δάνεια έχουν πρόβλημα.

Την περασμένη χρονιά είχαν κριθεί «κόκκινα» δάνεια ύψους 78,5 δισ. ευρώ, καθώς δεν πληρώθηκε το 37% από τα 212,1 δισ. ευρώ του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου. Την ίδια ώρα τα αντίστοιχα κόκκινα δάνεια το 2009 δεν ξεπερνούσαν το 8%, αριθμός που είναι ενδεικτικός για τις επιπτώσεις της κρίσης.

Τα στοιχεία των δύο πρώτων μηνών του 2015 δείχνουν ότι η εικόνα όχι απλώς δεν έχει αλλάξει, αλλά επιβαρύνεται σημαντικά. Μάλιστα σύμφωνα με τραπεζικά στοιχεία στις απλήρωτες οφειλές προστίθενται κάθε μήνα 400 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που κάνει την εικόνα ακόμη χειρότερη.

Μόνο θετικό στοιχείο, λένε στελέχη των τραπεζών σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πως τις τελευταίες ημέρες έχει σταθεροποιηθεί το ποσό των καταθέσεων με σχεδόν πλήρη περιορισμό των εκροών, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις επιστροφή ποσών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει