Ενοχος κρίθηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος

Ενοχος για όλες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Ακης Τσοχατζόπουλος μαζί με άλλους 16 από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους, ενώ αθωώθηκαν δύο.

Ο πρώην υπουργός κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματική δραστηριότητα και συγκεκριμένα από την κατ’ εξακολούθηση παθητική δωροδοκία εις βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος κρίθηκε ότι προκάλεσε ζημιά ύψους 55 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο από κοινού και κατά μόνας με όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις.

Ομοίως, ένοχοι κρίθηκαν ο αρχιτέκτονας Αριστείδης Οικονομίδης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας, ο οποίος κρίθηκε αθώος για μία πράξη που αφορά έμβασμα σε λογαριασμό της Βίκυς Σταμάτη. Με την επιβαρυντική περίσταση της νομιμοποίησης εσόδων κατ’ επάγγελμα κρίθηκαν ένοχοι, επίσης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος.

Αναλυτικά ένοχοι κρίθηκαν οι: Βίκυ Σταμάτη, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Ευφρoσύνη Λαμπροπούλου, Γιάννης Σμπώκος, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αστέριος Οικονομίδης, Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα, Παναγιώτης Σταμάτης (αδελφός της Βίκυς Σταμάτη), Νίκος Ζήγρας, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Φώτης Αρβανίτης, Νίκος Καρατζάς, Οράτιος Μελάς, Γιώργος Κωνσταντάτος και Νικόλαος Γεωργουλάκης.

Στους 12 απ’ αυτούς δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Αθώοι των κατηγοριών κηρύχθηκαν μόνον οι Παντελής Ζαχαριάδης και Σπύρος Χατζηνικολάου.

Η απόφαση για τις ποινές θα εκδοθεί πιθανότατα την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου. Ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος ζήτησε να μην έχει κανένα ελαφρυντικό, ωστόσο οι δικηγόροι του δίνουν μάχη για να έχει ελαφρυντικά, όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Αν, πάντως, δεν υπάρξει κανένα ελαφρυντικό, τότε η «βάση» για τις ποινές θα είναι από 10 έως 20 χρόνια κάθειρξη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει