Επιτρέπεται μια έγκυος να φάει τόνο;

Πολλά είδη ψαριών που περιέχουν υδράργυρο, αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να είναι επιβλαβή για το έμβρυο. Η κατανάλωση τόνου κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ασφαλής, αν γίνεται με μέτρο.

Ο τόνος που καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες δεν περιέχει τόσο υδράργυρο που να μπορούσε να βλάψει μια έγκυο μητέρα ή το μωρό της.

Μπορείτε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας ένα μικρό κομμάτι ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που να είναι πραγματικά ευεργετικά αν γνωρίζετε ποια είδη είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Η ανησυχία με την κατανάλωση τόνου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ότι πολλά ψάρια έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν υδράργυρο. Διάφορα στοιχεία που βρίσκονται στον ωκεανό και περιέχουν υδράργυρο μπορεί να συσσωρευτούν σε ορισμένα ψάρια που τα απορροφούν μέσα από τα βράγχιά τους. Ο καρχαρίας που σε κάποιες χώρες θεωρείται… μεζές, ο ξιφίας και το σκουμπρί είναι ψάρια που έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου και στις έγκυες γυναίκες συνιστάται να μην τρώνε αυτές τις ποικιλίες ψαριών.

Τα ψάρια είναι σε γενικές γραμμές μια πολύ υγιεινή διατροφή και όταν καταναλώνονται με μέτρο μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετικά για το έμβρυο, καθώς το βοηθούν να έχει καλύτερες γνωστικές δεξιότητες όταν γεννηθεί. Αυτό σημαίνει πως μια γυναίκα που καταναλώνει τόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το μωρό της. Το κλειδί για την κατανάλωση του τόνου σ’ αυτή την περίοδο της ζωής μιας γυναίκας είναι το μέτρο. Δύο μερίδες τόνου την εβδομάδα είναι μια ποσότητα κατάλληλη για μια έγκυο γυναίκα.

Η ποικιλία του τόνου παίζει επίσης ρόλο στην εξίσωση τόνος-εγκυμοσύνη. Οι έγκυες που επιθυμούν να φάνε τόνο είναι καλύτερα να αποφεύγουν τα κομμάτια του ψαριού και να προτιμούν να καταναλώνουν σάντουιτς με τόνο κονσέρβα.

Ο ωμός τόνος που χρησιμοποιείται για σούσι θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς. Τα άψητα ψάρια σε γενικές γραμμές μπορεί να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου από το μαγειρεμένο ψάρι. Οι τόνοι με τα κίτρινα πτερύγια που ως επί το πλείστον χρησιμοποιούνται στις κονσέρβες τόνου περιέχουν πολύ πιο μικρές ποσότητες. Το σούσι θα πρέπει να αποφεύγεται γενικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή τα ωμά ψάρια μπορεί να έχουν μολυνθεί με άλλους τύπους βακτηρίων που μπορεί να είναι επικίνδυνα για το έμβρυο.

Η υπερκατανάλωση τόνου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εγκεφαλικής βλάβης ή βλάβης στο νευρικό σύστημα ενός μωρού. Ο γενικός κανόνας είναι πως η έγκυος γυναίκα επιτρέπεται να φάει μια ποσότητα κονσέρβας τόνου μία ή δύο φορές την εβδομάδα χωρίς να χρειαστεί να ανησυχήσει καθόλου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει