Eχουν οι αγχώδεις άνδρες πιο αδύναμο σπέρμα;

Τα υψηλότερα επίπεδα του στρες μπορούν να βλάψουν την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες, καθιστώντας πιθανώς δύσκολο γι’ αυτούς να γονιμοποιήσουν τις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Piscataway.

Η μελέτη σχεδιάστηκε για να απαντήσει στο ερώτημα αν το στρες επηρεάζει την αναπαραγωγική διαδικασία των ανδρών κατά μέσο όρο, γι’ αυτό τα αποτελέσματά της δεν είναι οριστικά, καθώς δεν προσμετρήθηκαν άλλοι πιθανοί παράγοντες που θα μπορούσαν να διαταράξουν την αναπαραγωγική διαδικασία. Παρόλα αυτά, έδειξε σχέση ανάμεσα στο στρες και την υπογονιμότητα.

«Οι άνδρες που ανέφεραν υψηλότερο αριθμό στρεσογόνων γεγονότων που συνέβησαν στη ζωή τους, ή εκείνοι που ανέφεραν συναισθήματα άγχους, είχαν χαμηλότερο ποσοστό σπερματοζωαρίων που κινήθηκαν καλά ή σχηματίστηκαν κανονικά. Οι χαμηλότερες τιμές σε κάθε ένα απ’ αυτά τα μέτρα συνδέονται με μείωση της γονιμότητας, λόγω της μειωμένης ικανότητάς τους να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Teresa Janevic, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Piscataway στο Νιου Τζέρσεϊ.

Και προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει το άγχος με χαμηλότερη ποιότητα του σπέρματος. Ομως, τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα συνεπή σε όλες τις μελέτες κι αυτό πιθανόν να οφείλεται στους διαφορετικούς πληθυσμούς όπου γίνονται οι έρευνες, αλλά και στις ποικίλες μεθόδους μέτρησης του στρες που χρησιμοποιούν αυτές οι μελέτες.

Οι ερευνητές από το Νιου Τζέρσεϊ παρακολούθησαν 193 υγιείς άνδρες ηλικίας 38 έως 49 ετών από τη Βόρεια Καρολίνα, που συμφώνησαν να παρέχουν δείγματα σπέρματος σε μια κλινική. Οι άνδρες απάντησαν επίσης ερωτήματα σχετικά με τα επίπεδα του συνολικού άγχους στη ζωή τους αλλά και του άγχους της δουλειάς τους ειδικότερα.

Ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επέτρεψε στους ερευνητές να συνδέσουν συγκεκριμένα επίπεδα του στρες με συγκεκριμένες επιπτώσεις στο σπέρμα.

Ωστόσο, οι μικρές αυξήσεις στην πίεση μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του σπέρματος κάθε άνδρα ξεχωριστά, όπως είπε η Janevic.

Η μελέτη διαπίστωσε πως οι άνδρες που είχαν άγχος είχαν περισσότερο δυσλειτουργικό σπέρμα. Αυτό ίσχυε ακόμα κι όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα στατιστικά σε χαρακτηριστικά όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο ή η φυλή.

Δεν βρήκαν σχέση του εργασιακού άγχους ειδικά με την πτώση της ποιότητας του σπέρματος.

«Είναι πολύ πιθανό τα επίπεδα του εργασιακού άγχους να μην ήταν αρκετά υψηλά στη μελέτη μας, ώστε να δούμε ένα τέτοιο σημαντικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, το σπέρμα ήταν σε χειρότερη κατάσταση στους άνεργους άνδρες, απ’ ό,τι σ’ αυτούς που είχαν εργασία», είπε η Janevic.

Μπορεί, ωστόσο, το αποτέλεσμα να ήταν ίδιο ακόμα κι αν στη μελέτη είχαν υπολογιστεί υψηλότερα ποσοστά εργασιακού άγχους:

«Το εργασιακό άγχος μπορεί να είναι ένα διαφορετικό “θηρίο”, αλλά σίγουρα είναι πιο μικρό από τα γεγονότα της ζωής, που πιστεύεται πως είναι πιο τραυματικά και μακράς διάρκειας. Μερικά άτομα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το άγχος της εργασίας, ενώ άλλα είναι σε θέση να αφήσουν έξω από τη ζωή τους το χώρο της εργασίας», είπε η ερευνήτρια.

Τι μπορεί να συμβαίνει βιολογικά; Δεν είναι σαφές πώς το στρες ενός άνδρα μπορεί να επηρεάσει το σπέρμα του, αν και οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι έχει κάτι να κάνει με τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου και την τεστοστερόνη. Μια θεωρία υποστηρίζει πως το άγχος σε έγκυες μητέρες θα μπορούσε να μεταφραστεί σε προβλήματα σπέρματος στους γιους τους, όταν αντιμετωπίζουν το άγχος, αρκετές δεκαετίες αργότερα.

Τι μπορούν να κάνουν, λοιπόν, οι άνδρες για να εξασφαλίσουν ένα εξαιρετικά γόνιμο σπέρμα; Τα νέα ευρήματα δεν βοηθούν σ’ αυτό.

«Δεν μελετήσαμε κατά πόσο η μείωση του στρες μπορεί να βοηθήσει τις πιθανότητες σύλληψης. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η μείωσή του συμβάλλει στην υγεία με διάφορους τρόπους και οι άνδρες μόνο καλύτερη ποιότητα σπέρματος θα έχουν αν καταφέρουν να το αποβάλλουν στο πλαίσιο ενός συνολικότερα υγιούς τρόπου ζωής», δήλωσε η Janevic.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει