«Φορτσάρει» η Εφορία, περίπου 2.000 κατασχέσεις ενοικίων και καταθέσεων καθημερινά

Με πρωτοφανή ένταση προχωρά το υπουργείο Οικονομικών σε κατασχέσεις, καθώς μέσα στο πρώτο δίμηνο του χρόνου τα δικαστικά τμήματα των Εφοριών πρόλαβαν και έκαναν περίπου 50.000 κατασχέσεις κυρίως εις χείρας τρίτων.

Εκαναν δηλαδή κυρίως κατασχέσεις καταθέσεων σε τράπεζες και κατασχέσεις ενοικίων. Ακόμα πιο εντυπωσιακός μοιάζει ο αριθμός αν τον μοιράσει κανείς ανά ημέρα, καθώς προκύπτει ότι από την αρχή του χρόνου για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου γίνονται καθημερινά περίπου 2.000 κατασχέσεις.

Οι προσπάθειες των ελεγκτικών-εισπρακτικών υπηρεσιών αναμένεται να ενταθούν, καθώς το σύστημα ηλεκτρονικών κατασχέσεων τραπεζικών καταθέσεων έχει πλέον εφαρμογή σε όλες -πλην κάποιων μικρών- τις Δ.Ο.Υ., αποτελώντας την αιχμή του δόρατος για την επίτευξη των φετινών στόχων. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η τάση διόγκωσης των οφειλών έναντι του Δημοσίου δεν έχει καμφθεί, όπως προκύπτει από τα περίπου 10,1 δις ευρώ νέων οφειλών στο τέλος Ιανουαρίου.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα αναμένεται να συμπεριληφθεί η διάταξη με την οποία θα διευρυνθεί η δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών σε όλο το Δημόσιο (π.χ. για οφειλές από και προς Ταμεία), η αύξηση του ορίου (από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ) για την άσκηση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έναντι οφειλών, καθώς και η αύξηση του ακατάσχετου μισθών-συντάξεων από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει