Ποιες είναι οι φυσικές πηγές ζάχαρης και αλατιού

Πολλά είδη τροφών περιέχουν φυσικές πηγές ζάχαρης και αλατιού. Μπορείτε να βρείτε φυσικές πηγές ζάχαρης σε τροφές όπως το μέλι, τα φρούτα, τα λαχανικά και επίσης το γάλα.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία του αλατιού σε πολλά είδη τροφών, συμπεριλαμβανομένων του σέλινου, της πατάτας, των λεμονιών και του τόνου. Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 2.300 mg νατρίου την ημέρα ή περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι, ενώ σε ό,τι αφορά τη ζάχαρη το όριο εξαρτάται από την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σας. Η ποσότητα ζάχαρης και αλατιού που βρίσκονται στις τροφές, εξαρτώνται από την πηγή και από την ποσότητα αυτών των τροφών που καταναλώνετε.

Φρουκτόζη

Η φρουκτόζη είναι ένας υδατάνθρακας και ένα φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα, το μέλι και σε μερικά λαχανικά. Αυτό συμβαίνει με φυσικό τρόπο σε τροφές όπως το μέλι, τα μήλα, τα καρπούζια, τις ντομάτες, τις μπανάνες και τα αχλάδια. Η φρουκτόζη ονομάζεται επίσης απλή ζάχαρη, επειδή είναι μια από τις μικρότερες μονάδες στην κατηγορία του υδατανθράκων. Η φρουκτόζη είναι ένα από τα πιο σημαντικά σάκχαρα που προορίζονται για την ανθρώπινη κατανάλωση. Για παράδειγμα, μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει 9 γραμμάρια φρουκτόζης ανά μερίδα, ενώ ένα μεσαίου μεγέθους μήλο περιέχει 11 γραμμάρια.

Λακτόζη

Η λακτόζη είναι το φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορείτε να βρείτε μεγάλες ποσότητες λακτόζης σε ένα φλιτζάνι πλήρες γάλα, σε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα, όπως επίσης και στο παγωτό. Η λακτόζη είναι επίσης ένα υποπροϊόν της παρασκευής του τυριού. Περίπου τέσσερα με έξι γραμμάρια λακτόζης βρίσκονται σε ένα φλιτζάνι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και σε τυρί cottage. Η λακτόζη υπάρχει σε ποσοστό 4-6% του αγελαδινού γάλακτος και σε ποσοστό 5-8% του ανθρώπινου γάλακτος. Οι ετικέτες των τροφών μπορούν να σας βοηθήσουν να ανιχνεύσετε την παρουσία της λακτόζης σε ορισμένες τροφές με λέξεις όπως λακτόζη, ορός γάλακτος, στερεά γάλακτος και μαργαρίνη.

Νάτριο

Τα περισσότερα είδη τροφών στη φυσική τους κατάσταση περιέχουν νάτριο. Η πιο κοινή μορφή του είναι το χλωριούχο νάτριο που είναι το γνωστό μας επιτραπέζιο αλάτι. Το επιτραπέζιο αλάτι αποτελείται από 40% νατρίου. Η ποσότητα του νατρίου μπορεί να ποικίλλει. Οι τροφές με φυσικά άφθονες ποσότητες νατρίου περιλαμβάνουν τόνο, χοιρινό κρέας, φιστίκια, πατάτες, λεμόνια, παντζάρια, γάλα και σέλινο. Το νάτριο βοηθά το σώμα να λειτουργήσει σωστά, τονώνοντας τους μύες και τα νεύρα και ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση. Η υπερβολική ποσότητά του στη διατροφή σας μπορεί να συντελέσει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, το άγχος και την αύξηση του σωματικού βάρους. Θεωρήστε πως ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι περιέχει 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου, που είναι η καθημερινή συνιστώμενη πρόσληψη για κάθε ενήλικα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει