Φυτοχημικά: Τα χημικά που είναι καλά για τον οργανισμό

Το τελευταίο πράγμα που θέλουν να ακούνε οι άνθρωποι είναι ότι υπάρχουν χημικές ουσίες στη διατροφή τους. Τα «χημικά» είναι μια «βρώμικη» λέξη για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα φυτοχημικά.

Τα φυτοχημικά, ωστόσο, βρίσκονται από τη φύση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς και τα φασόλια, που τα παράγουν οι ίδιες οι τροφές και είναι πολύ ευεργετικά για την καλή υγεία.

Σε συνδυασμό με τα ανόργανα άλατα και τις φυτικές ίνες μπορούν να αποτρέψουν ή να παρέχουν θεραπεία για τον διαβήτη, τον καρκίνο, την υψηλή πίεση του αίματος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, την οστεοπόρωση, μολύνσεις της ουροδόχου κύστης, καρδιαγγειακή νόσο, προβλήματα εμμηνόπαυσης, ακόμα και καταρράκτη. Μπορούν, επίσης, να επιβραδύνουν τις διαδικασίες της γήρανσης.

Τύποι φυτοχημικών

Υπάρχουν πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των σουλφιδίων, της αλισίνης, των ισοφλαβονών, των αναστολέων πρωτεάσης, των πολυφαινολών, των φλαβονοειδών, των καροτενοειδών και των προανθοκυανιδινών, που η κάθε μία απ’ αυτές εκτελεί μια διαφορετική δράση. Αν λοιπόν όλοι, από τη μητέρα σας μέχρι τους γιατρούς ή τους διαιτολόγους σάς παροτρύνουν να τρώτε λαχανικά, τώρα γνωρίζετε το λόγο.

Το χρώμα είναι σημαντικό

Τα πιο θρεπτικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης και εκείνα που περιέχουν τα περισσότερα φυτοχημικά είναι εκείνα που έχουν τα πιο φωτεινά χρώματα, όπως το πορτοκαλί, το μωβ, το κίτρινο, το μπλε, το κόκκινο, το πράσινο, ουσιαστικά δηλαδή ένα «ουράνιο τόξο» χρωμάτων.

Για παράδειγμα, το λυκοπένιο, είναι ένα καροτενοειδές που βρίσκουμε σε ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και καρπούζι. Το β-καροτένιο βρίσκεται στα καρότα και τις κολοκύθες. Το μπρόκολο περιέχει λουτεΐνη και β-καροτένιο. Οι φράουλες και τα κεράσια περιέχουν ανθοκυανιδίνες και τα κεράσια κερσετίνη, δύο φλαβονοειδή.

Οσο πιο πολύχρωμα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που θα επιλέξετε να φάτε, τόσο περισσότερα οφέλη θα λάβετε. Αυτό συμβαίνει επειδή οι χρωστικές ουσίες σε αυτά τα φυτικά τρόφιμα είναι πραγματικά φυτοχημικά. Μπορείτε να τρώτε μέχρι και πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων την ημέρα. Τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν φυτοχημικά σε κάποιο βαθμό, εκτός από εκείνα που έχουν υποστεί επεξεργασία.

Συνεχής έρευνα

Οι επιστήμονες ερευνούν συνεχώς την παρουσία των φυτοχημικών στα τρόφιμα, για να καθορίσουν το ρόλο τους στην πρόληψη των ασθενειών. Οι ερευνητές προτείνουν, επίσης, την κατανάλωση λαχανικών και σαλάτας, καθώς και ξηρών καρπών πριν από το γεύμα, ώστε να μειωθεί η πρόσληψη λίπους και το μέγεθος της μερίδας, αφού αυτές οι τροφές χορταίνουν χωρίς να αποδίδουν πολλές θερμίδες και ως εκ τούτου μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει