Γιατί αιμορραγεί η μύτη και τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση ρινορραγίας;

Οι ρινορραγίες είναι μία κοινή κατάσταση που τις περισσότερες φορές αποτελούν περισσότερο ενόχληση, παρά ιατρικό πρόβλημα. Είναι περισσότερο συχνές στα παιδιά, συνήθως όμως υποχωρούν με το πέρας της εφηβείας.

Τo «σκάλισμα» ή το «ρούφηγμα» της μύτης, η χαμηλή θερμοκρασία το χειμώνα και η υψηλή το καλοκαίρι, ακόμα και ένα κακώς ρυθμισμένο κλιματιστικό μπορούν να προκαλέσουν ρινορραγία σε έναν υγιή οργανισμό.

Πώς μπορείτε να φροντίσετε τη ρινορραγία

Καθίστε σε όρθια θέση και κλίνετε ελαφρά προς τα εμπρός. Με την παραμονή σε όρθια θέση, θα μειωθεί η πίεση του αίματος στις φλέβες της μύτης σας. Αυτό αποθαρρύνει την περαιτέρω αιμορραγία. Οταν κλίνετε προς τα εμπρός, αποφεύγετε την κατάποση του αίματος που θα μπορούσε να ερεθίσει το στομάχι σας.

Κρατείστε τη μύτη σας. Χρησιμοποιήστε τον αντίχειρα και το δείκτη σας για να κλείσετε τα ρουθούνια σας. Αναπνεύστε από το στόμα. Συνεχίστε να κρατάτε τα ρουθούνια σας κλειστά για πέντε έως δέκα λεπτά. Το τσίμπημα στα ρουθούνια στέλνει πίεση στο σημείο της αιμορραγίας στο ρινικό διάφραγμα και συχνά σταματά τη ροή του αίματος.

Μην φυσήξετε τη μύτη σας. Για να αποφευχθεί η εκ νέου αιμορραγία, μην φυσήξετε τη μύτη σας και μην σκύψετε κάτω για αρκετές ώρες μετά το επεισόδιο της αιμορραγίας. Κατά το διάστημα αυτό θυμηθείτε να κρατήσετε το κεφάλι σας ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς σας.

Εάν παρουσιαστεί εκ νέου αιμορραγία, τότε φυσήξτε δυνατά για να καθαρίσει η μύτη σας από τους θρόμβους του αίματος και ψεκάστε και στα δύο ρουθούνια σας με ένα ρινικό αποσυμφορητικό που να περιέχει οξυμεταζολίνη. Κρατείστε τη μύτη σας και πάλι όπως περιγράφεται παραπάνω και καλέστε το γιατρό σας.

Ζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα αν:

* Η αιμορραγία διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά

* Η αιμορραγία ακολούθησε ένα ατύχημα, μία πτώση, ή έναν τραυματισμό στο κεφάλι σας, ή μια γροθιά στο πρόσωπο, καθώς μπορεί να έχει σπάσει η μύτη σας

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν:

Αντιμετωπίζετε συχνά ρινορραγίες. Μπορεί να χρειαστείτε έναν καυτηριασμό αιμοφόρου αγγείου. Ο καυτηριασμός είναι μια τεχνική στην οποία το αιμοφόρο αγγείο καίγεται με ηλεκτρικό ρεύμα, νιτρικό άργυρο ή λέιζερ. Ο γιατρός μπορεί να βάλει στη μύτη σας μια ειδική γάζα ή ένα μπαλόνι λάτεξ για να ασκήσει πίεση στο αιμοφόρο αγγείο και να σταματήσει την αιμορραγία.

Αντιμετωπίζετε ρινική ρινορραγία και παίρνετε αντιπηκτικά, όπως η ασπιρίνη ή η βαρφαρίνη. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για την προσαρμογή της δοσολογίας των φαρμάκων σας.

Η χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου που χορηγείται με ρινικό σωλήνα (καθετήρα) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ρινορραγίες. Εφαρμόστε ένα υδατοδιαλυτό λιπαντικό για τα ρουθούνια σας, για να αυξήσετε την υγρασία στο σπίτι σας ώστε να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τη ρινική αιμορραγία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει