Γιατί δεν είναι καλό να ζυγίζετε το παιδί σας

Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για έναν γονέα να θέλει να ζυγίζει το παιδί του. Ο πρώτος είναι μια ανησυχία για το αν το παιδί δεν αναπτύσσεται επαρκώς. Ο δεύτερος και ο τρίτος είναι αυτοί που σας αφορούν.

Ο δεύτερος λόγος είναι η πίστη ενός γονέα ότι το βάρος του παιδιού του είναι πολύ υψηλό. Ο τρίτος λόγος είναι η συνέπεια του δεύτερου λόγου, όταν ένας γονέας ζυγίζει το παιδί για να δει αν το παιδί έχει χάσει βάρος ή αν έχει πάρει περισσότερα κιλά.

Το πρόβλημα είναι ότι η ζυγαριά δεν μετρά τίποτα άλλο εκτός από το βάρος. Δεν μετρά την παρουσία ή την απουσία της υγείας. Δεν μετρά αν ένα παιδί ακολουθεί μια θρεπτική διατροφή. Δεν μετρά αν το παιδί αθλείται και δεν μετρά την αυτοεκτίμηση. Αλλά σίγουρα η ζυγαριά μπορεί να ρίξει την αυτοεκτίμηση.

Η χρήση της ζυγαριάς στα παιδιά έχει παίξει διαμορφωτικό ρόλο στην ανάπτυξη πολλών διαταραχών της διάθεσης, καθώς και διατροφικών διαταραχών κατά τη διάρκεια των ετών. Η ζυγαριά έχει επίπτωση στην αυτοεκτίμηση των παιδιών, την εικόνα του σώματός τους και τη σχέση τους με το φαγητό.

Ναι, η παιδική παχυσαρκία είναι ανησυχητική. Και ναι, αν ανησυχείτε για το βάρος του παιδιού σας -ειδικά αν είναι να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ή την ποιότητα της ζωής του- ίσως να θέλετε να προσπαθήσετε να βοηθήσετε. Αλλά το να ζυγίζετε το παιδί σας συνεχώς δεν κάνει τίποτα στην πραγματικότητα. Το μόνο που πετυχαίνετε είναι να του διδάσκετε ότι η ζυγαριά μετρά την επιτυχία, την αυτοεκτίμηση, την γονική και προσωπική υπερηφάνεια και ότι το βάρος είναι που μετράει.

Μπορεί να σκεφτείτε ότι η παρακολούθηση της απώλειας του βάρους του παιδιού σας μπορεί να είναι ένα κίνητρο, αλλά το να γιορτάζετε μια απώλεια σε μια ζυγαριά δεν είναι λιγότερο επικίνδυνο από ό,τι η «ντροπή» της προσθήκης κιλών. Με άλλα, λόγια, αφού αξίζει επαίνου το να χάνει ένα παιδί κιλά, τι γίνεται στην περίπτωση που αυτό παίρνει κιλά;

To πραγματικό βάρος ενός παιδιού δεν έχει τόση σημασία, τουλάχιστον όχι με οποιοδήποτε εποικοδομητικό τρόπο. Σε τελική ανάλυση, το βάρος ενός παιδιού δεν είναι κάτι που είναι άμεσα ελέγξιμο. Οι πρωτεύοντες μοχλοί του  βάρους του -οι διατροφικές συμπεριφορές και τα επίπεδα δραστηριότητας- έχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες αιτίες και πολλές από αυτές δεν είναι στην πραγματικότητα τροποποιήσιμες.

Η γενετική, οι συνομήλικοι, η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, οι συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις (ψυχικές και σωματικές, τόσο για τους γονείς, όσο και για τα παιδιά), τα τρόφιμα που διατίθενται στο σχολείο, οι εξωσχολικές δραστηριότητες και πολλοί περισσότεροι παράγοντες έχουν όλοι μια πολύ πραγματική επίδραση στο βάρος, ενώ κανένας δεν είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητος. Επιπλέον, η διαχείριση του βάρους είναι ένας αγώνας για ενήλικες με υψηλά κίνητρα. Θα πρέπει πραγματικά να περιμένουμε από τα παιδιά να εκτελέσουν ένα έργο που δεν μπορούν να εκτελέσουν πάρα πολλοί ενήλικες;

Αν ανησυχείτε για το βάρος του παιδιού σας, κοιτάξτε αυτές τις συμπεριφορές που σχετίζονται με το βάρος για να βοηθήσετε πραγματικά, αντί να ζυγίζετε συνεχώς το παιδί σας. Για παράδειγμα, σκεφτείτε την πηγή, την ποιότητα και την ποσότητα των θερμίδων και των γευμάτων που του παρέχετε. Ισως να πάρετε μια σειρά από μικρότερα πιάτα, κύπελλα και κούπες (για όλη την οικογένεια, όχι μόνο το παιδί), καθώς μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι παιδιά έτρωγαν 52% περισσότερα δημητριακά όταν έτρωγαν από ένα μεγάλο μπολ αντί για ένα μικρό.

Δώστε οι ίδιοι στα παιδιά σας το καλό παράδειγμα ως προς τη διατροφή και καλλιεργήστε ενεργές οικογενειακές εξόδους. Επανεξετάστε τους κανόνες του σπιτιού σας ως προς το χρόνο που μένει ανοιχτή η τηλεόραση και σίγουρα βγάλτε τις τηλεοράσεις από όλες τις  κρεβατοκάμαρες (συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας), καθώς η παρακολούθηση της τηλεόρασης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο της παχυσαρκίας στα παιδιά. Διασφαλίστε ότι οι συνήθειες του παιδιού σας είναι ευνοϊκές για επαρκή ύπνο (καθώς η μικρή διάρκεια ύπνου συνδέεται επίσης στενά με αυξημένο βάρος).

Ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πράγματα που επηρεάζουν το βάρος του παιδιού σας που δεν θα είστε  σε θέση να αλλάξετε, είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που επηρεάζουν το βάρος τους που εμπίπτουν στη διακριτική σας ευχέρεια να αλλάξουν κι εκεί είναι εκεί όπου θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την ενέργειά σας . Είναι σημαντικό να το πράξετε χωρίς να εστιάσετε ρητά στο βάρος ως αιτία των αλλαγών του σπιτιού σας ή του παιδιού σας. Αντ’ αυτού, να εστιάσετε στη βελτίωση της υγείας της οικογένειάς σας στο σύνολό της, με τις αλλαγές σας να επηρεάζουν κάθε μέλος στο σπίτι, καθώς η καλλιέργεια υγιών συμπεριφορών διαβίωσης παρέχει οφέλη για όλους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει