Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο το κάπνισμα για την υγεία;

Ο καπνός του τσιγάρου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, τόσο για τον καπνιστή όσο και για τους γύρω του. Το κάπνισμα είναι ένα από τα πιο επιζήμια πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του.

Αποτελεί την Νο 1 αιτία θανάτων, που θα μπορούσαν να προληφθούν, στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες. Στην πραγματικότητα, το κάπνισμα προκαλεί περισσότερους θανάτους ανά έτος απ’ ό,τι τα παράνομα ναρκωτικά, οι ανθρωποκτονίες, το AIDS και τα τροχαία δυστυχήματα μαζί.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να βλάψει την υγεία. Η πρώτη αιτία είναι η πίσσα που συσσωρεύεται στους πνεύμονες και σιγά σιγά καταπνίγει τους υγιείς σωλήνες, τους βρόγχους και τους υποδοχείς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην αναπνοή, σε καρκίνο και σε άλλα προβλήματα υγείας. Η έλλειψη οξυγόνου στο σώμα, μπορεί επίσης να οδηγήσει τελικά σε καρδιακά προβλήματα.

Ο καπνός του τσιγάρου είναι επίσης επικίνδυνος για οποιονδήποτε βρίσκεται κοντά σε έναν καπνιστή, επειδή η πίσσα, το μονοξείδιο του άνθρακα και άλλες ουσίες που υπάρχουν στα τσιγάρα, μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονές του σε συμπυκνωμένες ποσότητες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όμοια με αυτά που αντιμετωπίζουν οι καπνιστές, αν η έκθεση των προσώπων που βρίσκονται γύρω από τους καπνιστές είναι συχνή και μακράς διάρκειας.

Το μονοξείδιο του άνθρακα στον καπνό των τσιγάρων, εμποδίζει την ικανότητα των πνευμόνων να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, επειδή απορροφάται από το αίμα στη θέση του οξυγόνου. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη πίεση στην καρδιά και τους πνεύμονες και θα πρέπει αυτά τα ζωτικά όργανα να εργαστούν σκληρότερα για να πάρουν το απαραίτητο οξυγόνο που αντλείται σε όλο το σώμα. Το αποτέλεσμα είναι ο άνθρωπος να αρρωστήσει.

Οι πιο συχνές ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό του τσιγάρου, περιλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις, το εμφύσημα και τον καρκίνο του πνεύμονα. Ολα αυτά είναι δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις, που κάνουν τη ζωή πολύ δύσκολη για τους πάσχοντες, ακόμα κι αν τελικά δεν επέλθει ο θάνατος. Εκείνοι που έχουν διαγνωστεί με ασθένειες σχετικές με το κάπνισμα καλούνται να το διακόψουν άμεσα, κάτι που, όμως, δεν είναι εύκολο πάντα, λόγω της εθιστικής φύσης των τσιγάρων.

Ο καπνός του τσιγάρου είναι ακόμα πιο επικίνδυνος, αν ληφθούν υπόψιν τα αποτελέσματα της νικοτίνης, της ουσίας που βρίσκεται μέσα στον καπνό. Η νικοτίνη προκαλεί εθισμό στα τσιγάρα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι να μην μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα. Ερευνες έχουν δείξει πως τα τσιγάρα είναι πιο δύσκολο να σταματήσει να τα καπνίζει κάποιος απ’ ό,τι είναι να κόψει την ηρωίνη και τα άλλα παράνομα ναρκωτικά. Δεν είναι μόνο ο εθισμός που δημιουργεί, το μόνο πρόβλημα. Το σημαντικότερο πρόβλημα που δημιουργεί η νικοτίνη είναι ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, δημιουργώντας επιπλέον πίεση στο σώμα.

Επιθέματα, τσίχλες, παστίλιες και ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι διαθέσιμα, στο εμπόριο, προκειμένου να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα. Ολα αυτά έχουν ως σκοπό να αντικαταστήσουν τη νικοτίνη στα τσιγάρα. Οσοι σταματούν το κάπνισμα, έχουν μια καλή ευκαιρία να ζήσουν μια πλήρη, υγιή ζωή, δεδομένου ότι το σώμα είναι δυνατόν να θεραπεύσει τον εαυτό του από βλάβες που προκλήθηκαν στο παρελθόν, από το κάπνισμα. Αρκεί αυτό να γίνει εγκαίρως, προτού να είναι ήδη πολύ αργά…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει