Γιατί πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά

Μια πρόσφατη μελέτη από τη Δανία υπογραμμίζει τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση γευμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C στο αίμα έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Σύμφωνα με τη μελέτη όσοι τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν 15% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου και 20% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με εκείνους που τρώνε σπάνια φρούτα και λαχανικά.

Ένα φλιτζάνι φράουλες, ένα μεγάλο πορτοκάλι ή μία μερίδα ψιλοκομμένο μπρόκολο, σε καθημερινή βάση παρέχει αρκετή βιταμίνη C για τους περισσότερους ανθρώπους. Ο λόγος που η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι τόσο απαραίτητη είναι επειδή υποστηρίζει τις κανονικές φυσιολογικές λειτουργίες, χτίζει συνδετικούς ιστούς μέσα στο σώμα και επίσης βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου.

Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό η βιταμίνη C προστατεύει επίσης τα κύτταρα του οργανισμού από βλάβες που προκαλούν ασθένειες. Είναι σημαντικό ότι το σώμα δεν παράγει καθόλου βιταμίνη C και για το λόγο αυτό πρέπει να τρώμε τροφές πλούσιες σε αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Τα καλά νέα είναι πως η βιταμίνη C, είναι διαλυτή στο νερό, κάτι που σημαίνει πως όση επιπλέον βιταμίνη C καταναλώνουμε, απλά βγαίνει από το σώμα μέσω των ούρων. Ετσι, είναι σχεδόν αδύνατο να υποφέρει κανείς από «υπερδοσολογία» βιταμίνης C, άρα μπορούμε να καταναλώσουμε όση θέλουμε.

Για την παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να επαληθεύσουν τα κάπως αντιφατικά αποτελέσματα διαφόρων προηγούμενων πειραμάτων. Ορισμένες μελέτες έδειξαν πως υψηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα, από επιπλέον κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας, όμως άλλες κλινικές δοκιμές δεν έκαναν την ίδια σύνδεση.

Οι Δανοί εστίασαν την έρευνά τους σε αρχεία ανθρώπων που είχαν ισχαιμική καρδιακή νόσο ή είχαν πεθάνει απ’ αυτήν, καθώς και σε άτομα που είχαν μια γενετική τάση για υψηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα της βιταμίνης C που κυκλοφορούν στο αίμα τους. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν πως η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέθηκε με χαμηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή πρόωρη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα άτομα με γενετικά υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα με εκείνους που απλά έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά. Αυτό υποδηλώνει πως ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακής νόσου ή θνησιμότητας, πιθανότατα σχετίζονται με υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C στο αίμα.

«Γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υγιεινά, αλλά τώρα η έρευνά μας εντόπισε με μεγαλύτερη ακρίβεια γιατί συμβαίνει αυτό», δηλώνει ο δρ Borge Nordestgaard, ένας κλινικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και συμβουλεύει: «Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά είναι ένας φυσικός τρόπος για την αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης C στο αίμα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει