Γιατί τα μωρά κοιμούνται τόσο πολλές ώρες;

Πολλοί νέοι γονείς ανησυχούν για τις συνήθειες ύπνου των νεογέννητών τους και για την ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται ένα υγιές μωρό κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του.

Πολλοί είναι επίσης οι γονείς που ανησυχούν πως το νεογέννητο κοιμάται υπερβολικά πολλές ώρες, παρά το ότι γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι κάτι ασύνηθες.

Το γεγονός είναι ότι τα μωρά κοιμούνται όντως πολλές ώρες, καμιά φορά μάλιστα υπερβολικά πολλές ώρες, αλλά αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Διαβάστε παρακάτω μερικά στοιχεία σχετικά με τον ύπνο και τα νεογνά που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε γιατί συμβαίνει αυτό.

Η πραγματικότητα είναι πως τα νεογέννητα κοιμούνται πολύ. Και το γεγονός ότι το πρότυπο ύπνου τους δεν ταιριάζει με το πρότυπο ύπνου των γονιών τους, δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Το βρέφος κοιμάται το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας και εξακολουθεί να κοιμάται και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα κι αν ο ύπνος του μωρού φτάσει τις 20 ώρες την ημέρα, με σύντομες περιόδους εγρήγορσης, διάσπαρτα στη διάρκεια του 24ωρου, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ένας από τους λόγους πίσω από το συγκεκριμένο γεγονός είναι το ότι το μωρό εξακολουθεί να προσαρμόζεται σε ένα νέο περιβάλλον και βιώνει την ίδια στιγμή ένα γρήγορο κομμάτι της ανάπτυξής του. Ο πολύς ύπνος για τα μωρά είναι κάτι καλό. Η σωστή τους ανάπτυξη απαιτεί την μεγάλη ποσότητα ύπνου. Οι αυξητικές ορμόνες εκκρίνονται από την υπόφυση με πολύ ταχύτερο ρυθμό όταν τα μωρά κοιμούνται.

Όπως κάθε έμπειρος γονιός μπορεί να βεβαιώσει, οι πέντε πρώτοι μήνες ζωής του βρέφους χαρακτηρίζονται από ταχεία ανάπτυξη. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα βρέφη να διπλασιάσουν το σωματικό τους βάρος από την στιγμή που θα φτάσουν στην ηλικία των πέντε μηνών. Μετά από εκείνο το σημείο η ανάπτυξη του μωρού θα συνεχιστεί με σταθερό ρυθμό, αλλά θα αρχίσει να επιβραδύνεται κάπως κατά τους επόμενους μήνες. Το νεογέννητο που ξυπνά μόνο για να φάει και στη συνέχεια ξανακοιμάται, δεν έχει κανένα πρόβλημα και αυτή η κατάσταση θα πρέπει να θεωρείται ένδειξη φυσιολογικής βρεφικής υγείας.

Υπάρχουν βεβαίως και οι νέοι γονείς που ανησυχούν πως ο υπερβολικός ύπνος του βρέφους δείχνει κάποια δική τους ανεπάρκεια σε γονικές δεξιότητες. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Εφόσον οι γονείς σιγουρευτούν πως μεγαλώνουν το μωρό τους σε ένα υγιές και άνετο περιβάλλον, πως αυτό τρέφεται καλά, διατηρείται καθαρό και έχει κάποιες διαλείπουσες περιόδους εγρήγορσης, τότε δεν υπάρχει καμία ανεπάρκεια από πλευράς τους. Τα μωρά κοιμούνται επειδή έχουν ανάγκη τον ύπνο και όχι επειδή οι γονείς τους είναι ανεπαρκείς ή δεν κάνουν σωστά όσα πρέπει. Φυσικά, καθώς το βρέφος θα αρχίσει να μεγαλώνει, οι γονείς θα διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο, βοηθώντας το παιδί να αναπτύξει συνήθειες ύπνου που συνάδουν με αυτές της υπόλοιπης οικογένειας. Αλλά αυτό θα έρθει με τον καιρό.

Μην ανησυχείτε, επίσης, αν το παιδί σας ξυπνάει στη μέση της νύχτας, επειδή κοιμήθηκε πολύ στη διάρκεια της ημέρας. Ούτε να επιχειρείτε να κρατάτε τα μωρά ξύπνια στη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι αν είναι φανερό ότι νυστάζουν, προκειμένου να κοιμηθούν περισσότερο (και να μη σας ξυπνήσουν…) στη διάρκεια της νύχτας. Τα μωρά έχουν δικό τους εσωτερικό ρολόι και δεν λειτουργούν συμβατικά. Αφήστε τα μωρά να κοιμούνται όταν και όσο θέλουν αυτούς τους πρώτους μήνες που είναι τόσο κρίσιμοι για την φυσιολογική τους ανάπτυξη και μην ανησυχείτε αν το μωρό κοιμηθεί πάρα πολύ ούτε για το ποιες είναι οι ώρες του 24ώρου που κοιμάται περισσότερο, αν δηλαδή είναι ημέρα ή νύχτα. Σε κάθε περίπτωση το μωρό… ξέρει καλύτερα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει