Γνωρίζετε ποια είναι η ηλικία της καρδιάς σας;

Aν αισθάνεστε ότι έχετε γεράσει, μιλήστε στην καρδιά σας! Παράγοντες όπως το βάρος, το ύψος, η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη μπορούν να σας πουν πόσο χρονών είναι η καρδιά σας σε σχέση με την πραγματική σας ηλικία.

Σύμφωνα με μια ισπανική έρευνα, oι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν τον Οδηγό Υγείας της Καρδιάς για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου που διέτρεχαν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποίησαν την μέθοδο Framingham, που υπολογίζει απλώς τον 10ετή κίνδυνο καρδιακής νόσου ως ποσοστό ή που απλά πήραν μια ιατρική συμβουλή.

Για παράδειγμα, ένα χρόνο μετά τη λήψη των πληροφοριών, εκείνοι που χρησιμοποίησαν τον Οδηγό Υγείας της Καρδιάς και έκαναν εκ νέου το τεστ είχαν 1,5 χρόνο νεότερη καρδιά απ’ ό,τι στο πρώτο τεστ, ενώ όσοι ακολούθησαν την μέθοδο Framingham μόλις 0,3 χρόνια. Oσο για εκείνους που πήραν απλώς την ιατρική συμβουλή η ηλικία της καρδιάς τους αυξήθηκε κατά 1,2 χρόνια.

Ο Οδηγός Υγείας της Καρδιάς είναι εύκολο να γίνει κατανοητός από τον καθένα και αν συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο διαπιστώσετε ότι η καρδιά σας είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ όσο νομίζατε, αυτό λειτουργεί ως κίνητρο για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, με αλλαγές όπως άσκηση, υγιεινή διατροφή, διακοπή καπνίσματος και επίτευξη υγιούς βάρους. Αρκεί να θυμάστε ότι γνωρίζοντας απλά έναν αριθμό και χωρίς να κάνετε τίποτα παραπάνω, αυτός ο αριθμός δεν είναι μια άμυνα ενάντια στα προβλήματα της καρδιάς.

Για να μπορέσετε να δείτε αλλαγές και να μειώσετε την ηλικία της καρδιάς σας θα πρέπει να ενεργήσετε. Είναι εύκολο να υιοθετήσετε καλές διατροφικές συνήθειες. Οπως να τρώτε απαραιτήτως πρωινό και να μην τρώτε φαγητό αργά το βράδυ. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Χάρβαρντ οι άνδρες που παρέλειπαν το πρωινό γεύμα και εκείνοι που έτρωγαν σνακ γύρω στα μεσάνυχτα αύξησαν κατά 27% και 55% αντίστοιχα τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής νόσου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει