Χωρίζεται στα δύο η ΔΕΗ και το 30% πωλείται σε ιδιώτες

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» με τον διαχωρισμό και την πώληση σε ιδιώτες μονάδων παραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της.

Οι ρυθμίσεις είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ και προβλέπουν ότι στη νέα εταιρία θα μεταφερθούν οι μονάδες:

* Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι & ΙΙ, Βεύης).

* Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, Άγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.

* Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

Στη νέα εταιρία θα μεταφερθούν, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα η προηγούμενη συναίνεσή τους και πελάτες της ΔΕΗ που καλύπτουν το 30% της ενέργειας που διαθέτει η επιχείρηση στην κατανάλωση. Οι συγκεκριμένοι καταναλωτές για διάστημα τεσσάρων μηνών δεν θα έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν τη σύμβαση. Από την άλλη πλευρά και η ΔΕΗ για έξι μήνες υποχρεούται να απέχει από κάθε μορφής επιθετική εμπορική πρακτική για την επαναπροσέλκυση των πελατών αυτών.

Η αποκρατικοποίηση της μικρής ΔΕΗ θα γίνει με ανοιχτό, διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει