ΕΕ: Ενέκρινε 19 αμφιλεγόμενα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε 19 αμφιλεγόμενα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση, ζωοτροφών και λουλουδιών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Τα προϊόντα παράγονται από γνωστές εταιρείες του χώρου, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών κολοσσών Monsanto και DuPont, καθώς και των γερμανικών εταιρειών Bayer και BASF.

«Ολοι οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) που εγκρίθηκαν έχουν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλείς πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά της ΕΕ», αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής.

Στα προϊόντα, που περιλαμβάνουν ποικιλίες αραβοσίτου, σόγιας, ελαιοκράμβης, βαμβακιού και γαριφάλων, δόθηκαν άδειες δέκα ετών και προστέθηκαν στην υπάρχουσα λίστα των 58 γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, ζωοτροφών και φυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, η ΕΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη πως σκοπεύει να επιτρέψει στα 28 κράτη-μέλη της να αποφασίσουν μεμονωμένα αν θα επιτρέψουν την εισαγωγή των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών στο εσωτερικό τους.

Εκπρόσωποι της γνωστής περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace δήλωσαν ότι οι νέες άδειες δείχνουν ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «κινείται πιο κοντά στις ΗΠΑ και τη Monsanto», παρά στους Ευρωπαίους πολίτες.

«Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο κύριος Γιούνκερ αθέτησε την υπόσχεσή του να αλλάξει τους κανόνες που αναγκάζουν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στην αγορά της ΕΕ, ακόμη και αν η πλειοψηφία των χωρών αντιτίθεται στην εισαγωγή τους», δήλωσε η διευθύντρια πολιτικής τροφίμων της ΕΕ για την Greenpeace, Φραντσίσκα Άχτερμπεργκ.

«Σήμερα άνοιξε τις πύλες σε ένα νέο κύμα γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών μόνο για να ευχαριστήσει τις αμερικανικές εταιρείες βιοτεχνολογίας», πρόσθεσε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει