Η εξωτερίκευση του θυμού είναι «τοξική» για τις γυναίκες

Οι γυναίκες με θυμό και επιθετικότητα έχουν τον ίδιο κίνδυνο για καρδιαγγειακά με τους άντρες, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Οι μέχρι σήμερα μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο θυμός και η επιθετική συμπεριφορά αυξάνουν στους άνδρες τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Ομως, το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι αν τα ίδια αυτά συναισθήματα δημιουργούν τα ίδια προβλήματα και στις γυναίκες.

Μια μεγάλη μελέτη που έγινε από το Women’s Ischemia Syndrome Evaluation (WISE) εστίασε στα συμπτώματα που παρουσιάζουν γυναίκες που εκφράζουν επιθετικότητα και θυμό.

Τα συμπεράσματα βασίστηκαν σε δεδομένα από σχεδόν 700 γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα. Οι γυναίκες αυτές είχαν πόνους στο στήθος και άλλα συμπτώματα που πιθανώς συνδέονταν με την εμφάνιση καρδιακής πάθησης. Οι ειδικοί αξιολόγησαν αν αυτές οι γυναίκες είχαν επιθετική συμπεριφορά και θυμό και κατά πόσο εξωτερίκευαν αυτά τα συναισθήματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσες εκ των γυναικών εξωτερικεύουν το θυμό τους κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρδιακή πάθηση, όπως μία απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών, ειδικά αν υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η μεγάλη ηλικία, το ιστορικό διαβήτη και τα αυξημένα λιπίδια στο αίμα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι τοξική η εξωτερίκευση του θυμού για την υγεία των γυναικών. Οπως είπαν, οι κίνδυνοι για την υγεία από μια έκρηξη θυμού έχει καταγραφεί σε πολλές άλλες μελέτες, ενώ πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι έπειτα από την εξωτερίκευση του θυμού πολλοί άνθρωποι έχουν πονοκεφάλους, ή ακόμα και πονόκοιλο, παρουσιάζουν αυξημένη πίεση η οποία μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση ενός εγκεφαλικού, ή δείχνουν συμπτώματα κατάθλιψης ή ταλαιπωρούνται από αϋπνίες.

Το μυστικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι να μπορούμε να χαλιναγωγούμε το θυμό μας και να τον εκφράζουμε με καλύτερο και ηπιότερο τρόπο. Αν δεν τα καταφέρνουμε, καλό θα είναι να ζητήσουμε βοήθεια από ένα ειδικό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει