Ιατρικοί ερευνητές εμφύτευσαν τηλεσκόπιο για τη θεραπεία της ωχράς κηλίδας

Οι γιατροί του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια έγιναν οι πρώτοι που κατάφεραν να εμφυτεύσουν με επιτυχία τηλεσκόπιο στο μάτι ενός ασθενούς για τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Το τηλεσκόπιο – εμφύτευμα σχεδιάστηκε για να διορθώσει το τελικό στάδιο, σχετιζόμενο με την ηλικία, της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD), της πλέον προηγμένης μορφής AMD που είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους. Οι ασθενείς που βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο AMD είχαν ένα κεντρικό τυφλό σημείο. Η απώλεια όρασης καθιστούσε γι’ αυτούς δύσκολο ή αδύνατο να ξεχωρίσουν πρόσωπα, να διαβάσουν ή να εκτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα να παρακολουθήσουν τηλεόραση, να ετοιμάσουν το φαγητό τους και να αυτοεξυπηρετηθούν.

Ο Γουίλιαμ Μπένσον ειδικός σε θέματα κερατοειδούς και πρόεδρος του Τμήματος Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, παρουσίασε τη διαδικασία.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να προσφέρουμε αυτή τη νέα χειρουργική επιλογή για τους ασθενείς με προχωρημένη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που μέχρι τώρα είχαν περιορισμένες επιλογές για να βελτιώσουν την όρασή τους. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια καταστροφική ασθένεια που δεν μπορεί να θεραπευτεί με κάποιο από τα διαθέσιμα φάρμακα ή με χειρουργικές διαδικασίες. Το τηλεσκοπικό εμφύτευμα προσφέρει νέες ελπίδες για τους ασθενείς με περιορισμένη όραση», είπε ο Μπένσον.

Μικρότερο από ένα μπιζέλι, το τηλεσκοπικό εμφύτευμα χρησιμοποιεί μικρο-οπτική τεχνολογία για να μεγεθύνει τις εικόνες που κανονικά μπορούν να ειδωθούν στην «ευθεία» ή κεντρική όραση ενός ανθρώπου. Οι εικόνες προβάλλονται επί του υγιούς τμήματος του αμφιβληστροειδή, δεν επηρεάζονται από τη νόσο και καθιστούν δυνατό για τους ασθενείς να δουν ή να διακρίνουν στην κεντρική όραση το αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει