Η καισαρική υπεύθυνη για τη μετέπειτα παχυσαρκία του παιδιού

Οι άνθρωποι που γεννιούνται με καισαρική τομή είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι αργότερα στη ζωή τους σε σχέση με εκείνους που έχουν γεννηθεί φυσικά, όπως δείχνει μια μεγάλη ανάλυση.

Η ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One και αφορά 38.000 γεννήσεις, έδειξε ότι οι πιθανότητες να είναι αυτοί οι άνθρωποι παχύσαρκοι, ήταν μεγαλύτερες από 22%.

Οι Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως είναι σημαντικό οι γυναίκες να ενημερώνονται σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της καισαρικής τομής, πρόσθεσαν ωστόσο ότι δεν είναι σαφές τι πραγματικά συμβαίνει.

Η μελέτη έδειξε πως για κάθε 100 κολπικές γεννήσεις 60 παιδιά έχουν ως ενήλικες πιθανότητα να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αλλά για κάθε 100 ανθρώπους που γεννήθηκαν με καισαρική τομή θα υπάρξουν 65 παιδιά που θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, αργότερα στη ζωή τους.

Κατά μέσο όρο τα άτομα που γεννιούνται με καισαρική τομή, προσθέτουν μισή μονάδα στο δείκτη μάζας σώματός τους.

«Μπορεί να φαντάζει μικρή, αλλά μια αύξηση 5% συνιστά σημαντική ανησυχία. Είναι μόλις μισή μονάδα αύξησης του δείκτη μάζας σώματος, αλλά αν υπάρχει αυτή η αύξηση σε έναν πληθυσμό θα δείτε μια μεγάλη αύξηση του βάρους με όλες τις τυχόν παρενέργειές της», λέει ο δρ Matthew Hyde από το Imperial College του Λονδίνου.

Ο Hyde έδωσε συμβουλές γύρω από τον τοκετό, που ήταν προσαρμοσμένες στις άμεσες συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για το μωρό και τη μητέρα, αλλά μακροπρόθεσμα ζητήματα απαιτείται επίσης να αντιμετωπιστούν.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχουν κι άλλες προϋποθέσεις, όπως το άσθμα, που μπορεί να παρουσιαστούν μετά από μια καισαρική τομή.

Υπάρχουν δύο κύριες θεωρίες για το πώς ο κολπικός τοκετός θα μπορούσε να προστατέψει κατά της παχυσαρκίας:

Α) Το άγχος ενός φυσικού τοκετού μπορεί να μεταβάλλει τη δραστηριότητα των γονιδίων στο μωρό

Β) Ενας κολπικός τοκετός εκθέτει το μωρό σε βακτήρια που αποικίζουν το έντερο, έτσι ώστε οι διαφορές στα βακτήρια του εντέρου μπορεί να επηρεάσουν στο μέλλον το βάρος

Ωστόσο, η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η καισαρική τομή κάνει τους ανθρώπους πιο παχείς, καθώς μπορεί στην περίπτωσή τους να λειτουργούν κι άλλοι παράγοντες.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να συμβαίνει επειδή οι παχύσαρκες γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν παχύσαρκους απογόνους και είναι επίσης πιο πιθανό να χρειαστεί να γεννήσουν με καισαρική τομή.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς η ερευνήτρια Νeena Modi τονίζει: «Υπάρχουν καλοί λόγοι για τους οποίους η καισαρική τομή μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή για πολλές μητέρες και τα παιδιά τους και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα και σωτήρια. Ωστόσο, θα πρέπει να κατανοήσουμε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, προκειμένου να παρέχουμε τις καλύτερες συμβουλές στις γυναίκες που εξετάζουν το ενδεχόμενο της καισαρικής τομής».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει