Καμία αύξηση του ELA, παρατείνεται η τραπεζική αργία

Αμετάβλητο άφησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Σύμφωνα με πληροφορίες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ απoφάσισε στη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης να μην αυξήσει το όριο ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών στα επίπεδα των περίπου 88 δισ. ευρώ. Η κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να επανεξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ την Τετάρτη.

Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που υπήρχαν από το πρωί ότι η ΕΚΤ θα περιμένει πρώτα την απόφαση του Eurogroup για την ενδιάμεση χρηματοδότηση, αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση τόνωσης της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Γεγονός που σημαίνει ότι, μέχρι να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους πιστωτές, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές.

Υπό το φώς των εξελίξεων αυτών το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να επεκτείνει την τραπεζική αργία για μερικές ημέρες ακόμη. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν απο λίγο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με εκπροσώπους των τραπεζών.

Οι λεπτομέρειες αναμένεται να περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία πρόκειται να εκδοθεί αργότερα στη διάρκεια της ημέρας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει