Καμήλα βρέθηκε θετική στον ιό Mers

Μια καμήλα βρέθηκε θετική στον ιό Μers, έναν κορονοϊό που μοιάζει με τον Sars, εμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή την περασμένη χρονιά και έχει σκοτώσει 64 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το ζώο ανήκε σε ένα άτομο που είχε διαγνωστεί με Mers, έναν ιό του αναπνευστικού, που είχε σημάνει συναγερμό εν όψει του ετήσιου προσκυνήματος στη Μέκκα.

Προς το παρόν παραμένει ασαφές αν οι καμήλες είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση της ασθένειας στον άνθρωπο.

Οι κορονοϊοί προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις σε ανθρώπους και ζώα και μπορούν να εξαπλωθούν με σταγονίδια από ένα μολυσμένο άτομο που βήχει ή φτερνίζεται.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ιός δεν είναι πολύ μεταδοτικός, διαφορετικά θεωρούν ότι τα κρούσματα θα ήταν περισσότερα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2012 υπήρξαν 153 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης με κορονοϊκό Mers.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πως οι προκαταρκτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι ήταν θετικοί και το υπουργείο Υγείας της χώρας τόνισε πως συνεργάζεται με το υπουργείο Γεωργίας και τα εργαστήρια για «να απομονώσει τον ιό και να συγκρίνει τη γενετική του δομή με εκείνη των ασθενών».

Εάν ο ιός μεταφέρεται από την καμήλα και αποδειχθεί ότι είναι ίδιος με εκείνον του ασθενούς, θα είναι μια πρώτη επιστημονική ανακάλυψη και μια πόρτα για τον προσδιορισμό της πηγής του ιού.

Προς το παρόν, πάντως, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θεωρούν ότι δεν συντρέχει λόγος να επιβάλλουν οποιονδήποτε ταξιδιωτικό περιορισμό, εξαιτίας του ιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει