Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

Σε κατασχέσεις ακινήτων και διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κατά οφειλετών που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, προχωρά το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των εσόδων το ΚΕΑΟ έχει κατασχέσει από τον περασμένο Δεκέμβριο 586 ακίνητα, ενώ έχει κάνει και 160 αναγγελίες πλειστηριασμών.

Παράλληλα, στο πρώτο τρίμηνο του 2014 ολοκλήρωσε τη διαδικασία αναγκαστικών μέτρων είσπραξης χρεών προς Ασφαλιστικά Ταμεία σε περίπου 10.000 περιπτώσεις.

Από 1 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου έχουν γίνει:

* 7.498 κατασχέσεις χρημάτων εις χείρας τρίτων

* 556 κατασχέσεις ακινήτων

* 89 κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων (αυτοκίνητα κ.λπ.)

* 133 αναγγελίες σε πλειστηριασμό

* 1.832 παραγγελίες κατάσχεσης ακινήτων/κινητών περιουσιακών στοιχείων

Oι οφειλέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κατάσχεση αν:

* Καθυστερήσουν την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα. Παρά το γεγονός ότι προβλέπεται πρόστιμο 15%, εντούτοις ο έφορος μπορεί να διατάξει κατάσχεση κατάθεσης.

* Δεν υποβάλλουν τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ καθ’ όλο το διάστημα κατά το οποίο είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση. Εστω και μία δήλωση να μην υποβάλλουν, θα χάνουν τη ρύθμιση για όλα τα παλιά χρέη τους.

* Αφήσουν απλήρωτο οποιοδήποτε νέο χρέος τους προς το Δημόσιο με αποτέλεσμα αυτό να καταστεί ληξιπρόθεσμο. Αν δηλαδή καθυστερήσουν έστω και μία μέρα να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τον τρέχοντα φόρο εισοδήματος, τον τρέχοντα ΦΠΑ, μια δόση φόρου κληρονομιάς ή τα τέλη κυκλοφορίας, τότε θα τίθενται αυτόματα εκτός ρύθμισης και για τα παλιά χρέη τους.

* Διαπιστωθεί ότι έχουν υποβάλλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία για την εισοδηματική και την περιουσιακή τους κατάσταση, προκειμένου να τούς χορηγηθεί η ρύθμιση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει