Κατασκεύασαν φόρεμα που προστατεύει τον προσωπικό χώρο (video)

Ενα φόρεμα ή ακριβέστερα μια «συσκευή» που ονομάζεται «το φόρεμα του μετρό», μπορεί να προστατεύει τον προσωπικό χώρο των γυναικών όταν κάποιος τις πλησιάζει παραπάνω απ’ όσο πρέπει.

Το φόρεμα είναι μέρος μιας σειράς ένδυσης που αναπτύχθηκε από καλλιτέχνες και σχεδιαστές για την Urban Armor και είναι μία από τις πολλές «παιχνιδιάρικες ηλεκτρονικές φορεσιές που προστατεύουν τις γυναίκες απ’ όσα βιώνουν, όταν κάποιος προσπαθεί να παραβιάσει τον προσωπικό τους χώρο», αναφέρουν εκπρόσωποι της εταιρείας.

Για παράδειγμα, σε μέρη όπως το μετρό, που τις περισσότερες φορές είναι ασφυκτικά γεμάτο και απομένει στον καθένα μόλις ένα μικρό κομμάτι προσωπικού χώρου η «εισβολή» σ’ αυτόν τον χώρο είναι αναμενόμενη. Με αυτό το φόρεμα-συσκευή, ωστόσο, τα πράγματα γίνονται ευκολότερα και δεν μπορεί να κολλήσει κανείς πάνω σε γυναίκα, παραβιάζοντας τον προσωπικό της χώρο.

Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για ένα ασανσέρ, όπου το συγκεκριμένο φόρεμα δεν θα επιτρέπει σε έναν άλλο χρήστη του ίδιου ασανσέρ να πλησιάσει πολύ κοντά.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον προσωπικό τους χώρο σαν μια φούσκα που βρίσκεται γύρω τους και τούς περιβάλλει και τον θεωρούν ως κάτι πολύ δικό τους. Αν λοιπόν εισβάλλει κάποιος σ’ αυτό το χώρο και δεν είναι μέλος της οικογένειας ή φίλος, θα υπάρξει μια αίσθηση ανησυχίας και το πιο πιθανό είναι ότι ενστικτωδώς ο άνθρωπος θα κάνει ένα βήμα πίσω για να απομακρυνθεί», λέει ο δρ Jeff Janata, προϊστάμενος του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κλίβελαντ στο Οχάιο.

Ο ανθρωπολόγος Εdward T. Hall βοήθησε να καθοριστεί η απόσταση που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στις μύτες δύο ανθρώπων, για να αισθάνονται άνετα και βρήκε πως αν αισθανόμαστε οικεία με κάποιον η απόσταση είναι από 20 έως 40 εκατοστά, ενώ αν πρόκειται για μια νέα γνωριμία η απόσταση είναι από 1,5 έως 3 μέτρα.

Είναι, ωστόσο, αναγκαίο να θυμόμαστε πως η προσωπική «φούσκα» ποικίλλει μεταξύ των πολιτισμών.

Οπως λέει ο δρ Niranjan Karnik, ψυχίατρος στο Rush Medical Center του Πανεπιστημίου του Σικάγο: «Οι περισσότεροι από την οικογένειά μου, που προέρχεται από την Ινδία, δεν είχαμε την πολυτέλεια του χώρου, επομένως αυτό που θα βρείτε στους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς, όσον αφορά την άνεση και τον προσωπικό χώρο, μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό σε άλλα μέρη του κόσμου».

Και προσθέτει: «Πριν από τα iPods και τα iPhones υπήρχαν εφημερίδες που ενεργούσαν ως ένα φυσικό φράγμα σε ένα γεμάτο χώρο. Επόμενο είναι να αναλάβει πια η τεχνολογία αυτό το ρόλο».

Εκείνο που βρίσκει, ωστόσο, συναρπαστικό, είναι το γεγονός ότι παρά την ανάγκη μας να αποστασιοποιηθούμε, έχουμε παράλληλα και την «βιολογική και κοινωνική ανάγκη» να συνδεθούμε με τους άλλους.

«Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε γύρω σας την επόμενη φορά που βρίσκεστε σε ένα λεωφορείο ή ένα τρένο. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν ψείρες (ακουστικά) στα αυτιά τους, για να απομονώνονται από τους διπλανούς τους, αλλά οι πιθανότητες να είναι εκείνη την ώρα συνδεδεμένοι με κάποιο κοινωνικό σύνολο στο Facebook ή στο Twitter, είναι εξαιρετικά μεγάλες», λέει.

Οσο για το φόρεμα;

Η συσκευή χρησιμοποιεί αισθητήρες εγγύτητας που κάνουν το φόρεμα να φουσκώνει όταν ο συνεπιβάτης πλησιάσει πολύ κοντά, δημιουργώντας ένα φράγμα απέναντί του.

«Εντάξει, οι συσκευές αυτές δεν είναι πραγματικά βιώσιμες λύσεις για τα κοινωνικά προβλήματα. Αλλά το φόρεμα θα προκαλέσει συζητήσεις, όχι μόνο για τα κοινωνικά θέματα, αλλά και για το μέλλον της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή. Ακόμα κι αν δεν θα πρέπει να το δούμε ως ένα τεχνολογικό ένδυμα στους δρόμους, είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα. Οι άνθρωποι χρειάζονται πραγματικά τον προσωπικό τους χώρο και αυτό είναι το μήνυμά του».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει