Kατάθλιψη: Ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο

Οι νεαρές γυναίκες έχουν διπλάσιες ποσότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή να πεθάνουν από καρδιακή νόσο, αν πάσχουν από κατάθλιψη, υποστηρίζει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Εmory στην Ατλάντα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 3.237 ασθενείς με υποψία καρδιοπάθειας ή με διαγνωσμένη καρδιοπάθεια, που υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία, μια ιατρική διαδικασία που χρησιμοποιείται για την διάγνωση της στένωσης των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά. Την ίδια ημέρα της διαδικασίας, οι ασθενείς απάντησαν σε εννέα ερωτήσεις, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση του μυαλού τους.

Εάν ο ασθενής είχε βιώσει μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη και ήταν κάτω των 55 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχε διπλάσιες πιθανότητες να υποστεί καρδιακή προσβολή κατά τα προσεχή έτη. Οι καταθλιπτικές γυναίκες κάτω των 55 ετών είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να έχουν καρδιακή νόσο ή να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν κατάθλιψη. Οι άνδρες και οι γυναίκες άνω των 55 ετών με κατάθλιψη δεν είχαν τον ίδιο αυξημένο κίνδυνο.

«Η κατάθλιψη είναι εξαιρετικά ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και το κάπνισμα», τόνισε ο συγγραφέας της μελέτης, δρ Amit Shah, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα.

Ο Shah πιστεύει ότι υπάρχει ένας βιολογικός λόγος ως προς το γιατί η κατάθλιψη βλάπτει την καρδιά των νέων γυναικών ειδικότερα. Οι μηχανισμοί που διέπουν τη σύνδεση της κατάθλιψης και των καρδιακών παθήσεων θα μπορούσαν να είναι η φλεγμονή ή η ορμονική ρύθμιση, ωστόσο, οι ακριβείς λόγοι για τη σύνδεση είναι ακόμα ασαφείς, όπως είπε.

«Οταν οι άνθρωποι παθαίνουν κατάθλιψη, σταματούν να φροντίζουν τον εαυτό τους. Και όταν κάποιος σταματήσει να φροντίζει τον εαυτό του, αρρωσταίνει», λέει η δρ Suzanne Steinbaum, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Από την άλλη πλευρά, όταν οι άρρωστοι άνθρωποι δεν φροντίζουν τον εαυτό τους, μπορούν επίσης να γίνουν καταθλιπτικοί, με τους γιατρούς να τονίζουν ότι συνιστά γι’ αυτούς πρόκληση να μάθουν ποιο από τα δύο έρχεται πρώτο, η κατάθλιψη λόγω της αρρώστιας ή η αρρώστια λόγω της κατάθλιψης.

Προηγούμενη έρευνα υποστηρίζει τα δεδομένα του Shah. Μια μελέτη του 2012, στην οποία συμμετείχαν 7.000 ενήλικες και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο John Hopkins, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες ηλικίας 17-39 με κατάθλιψη είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο.

Οι ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή παχυσαρκία, συνήθως γνωρίζουν για την κατάστασή τους και παίρνουν επαγγελματική ιατρική θεραπεία. Αυτό δεν συμβαίνει το ίδιο με την κατάθλιψη.

«Eνα μέρος των πρόσθετων εμποδίων είναι πως ο ασθενής νομίζει ότι “στιγματίζεται” αν αναζητήσει περίθαλψη για κατάθλιψη», λέει ο Shah.

Υπάρχουν, βέβαια, κι εκείνοι που δεν αναγνωρίζουν καν ότι πάσχουν από κατάθλιψη.

Για πολλούς ανθρώπους, τα αντικαταθλιπτικά χάπια είναι πολύ ευεργετικά και τους βοηθούν να απαλλαγούν από την κατάθλιψη. Ομως, η θεραπεία της κατάθλιψης δεν κάνει την καρδιακή νόσο να εξαφανιστεί.

Υπάρχει, όμως, κάτι που μπορεί να μειώσει τόσο την κατάθλιψη όσο και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, λένε οι ερευνητές. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την άσκηση.

«Επειδή δεν γνωρίζετε αν η θεραπευτική αγωγή για τη μία θα καταφέρει να αντιμετωπίσει και την άλλη κι επειδή εσείς λογικά θέλετε να αντιμετωπίσετε με επιτυχία και τις δύο καταστάσεις, ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι η άσκηση», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει