Κινδυνεύει με ανατροπή ο ΕΝΦΙΑ, δεν αρκούν οι διορθώσεις

Οπως όλα δείχνουν ο σχεδιασμός στο… πόδι του νέου Φόρου Ακινήτων άναψε φωτιές στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς για τις αναγκαίες διορθώσεις δεν αρκεί απλώς η έκδοση υπουργικής απόφασης, αλλά απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι έως την Παρασκευή (8/8) να έχουν εντοπιστεί τα πεδία όπου χρειάζεται παρέμβαση και να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, προκειμένου να αμβλυνθούν οι δυσμενείς πρώτες εντυπώσεις στους ιδιοκτήτες.

Επειδή, όμως, οι νέες διατάξεις θα απαιτήσουν χρόνο για να μην παρουσιαστούν νέες στρεβλώσεις, εξετάζεται πρόταση του ΠΑΣΟΚ και βουλευτών της Ν.Δ. για μεταφορά της πρώτης δόσης στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Το βασικό πρόβλημα προέκυψε, όπως όλα δείχνουν, από τον λανθασμένο υπολογισμό της αξίας οικοπέδων και του φόρου, σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος, καθώς χρησιμοποιήθηκαν συντελεστές και τιμές ζώνης όμορων περιοχών αντί των τιμών που ορίστηκαν το 2013 για τον υπολογισμό του ΦΑΠ, οι οποίες ήταν πολύ πιο χαμηλές. Επιπλέον, πληθαίνουν οι καταγγελίες για υπολογισμό ολόκληρου του φόρου σε ημιτελή κτίσματα, όπου κανονικά εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4.

Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, 27 βουλευτές της Ν.Δ. αναδεικνύουν, επίσης, το θέμα της τεράστιας διαφοράς αντικειμενικών-εμπορικών τιμών, αλλά και των ανεκμετάλλευτων κατοικιών, που πλέον δεν απαλλάσσονται από το Φόρο Ακινήτων.

Πυρά δέχεται και η νέα Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, καθώς βουλευτές επισημαίνουν αφενός ότι η προειδοποίηση για τα λάθη των φορολογούμενων έπρεπε να έχει γίνει πριν από την εκκαθάριση του φόρου αφετέρου ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο έκδοση της Απόφασης για τρίτεκνους- πολύτεκνους και χαμηλά εισοδήματα, που απαλλάσσονται από το φόρο.

Οπως ξεκαθαρίζουν, πάντως, στελέχη του οικονομικού επιτελείου, από τις όποιες παρεμβάσεις δεν μπορεί να θιγεί ο στόχος της είσπραξης 2,650 δισ ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει