Κλείνουν επ’ αόριστον οι λαϊκές αγορές από την ερχόμενη Δευτέρα (28/4)

Απεργία διαρκείας ξεκινούν από την προσεχή Δευτέρα, 28 Απριλίου, οι παραγωγοί σε όλη τη χώρα, με αφορμή το σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, ενώ απειλούν να μην ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε κοινή γραμμή με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, οι παραγωγοί Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, ξεκινούν την απεργία εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στο νόμο με τον οποίο «θέλουν να διαλύσουν τις λαϊκές αγορές και να ρίξουν το εμπόριο στα μεγάλα σούπερ μάρκετ».

Ηδη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων των προαναφερόμενων περιοχών (που αριθμεί 5.000 μέλη), Βασίλης Μακρίδης, έχει ενημερώσει για το θέμα και τις θέσεις των παραγωγών βουλευτές όλων των κομμάτων αλλά και τον γενικό γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Ο ίδιος ο κ. Μακρίδης απέσυρε την υποψηφιότητά του για τις επικείμενες εκλογές, στη Θεσσαλονίκη.

Οι παραγωγοί σημειώνουν ότι με το σχέδιο νόμο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή «δεν θα ωφεληθούν οι καταναλωτές» και «δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές στις λαϊκές αγορές, όταν έχουν αυξηθεί τα διόδια και η φορολογία και αυξάνονται οι τόκοι των καλλιεργητικών δανείων από 4% σε 7%».

Επίσης, διαφωνούν με την απόδοση των θέσεων στις λαϊκές αγορές με κλήρωση, ζητώντας να γίνεται με κριτήρια, βάσει της θεσμοθετημένης διαδικασίας και των πενταμελών επιτροπών που αναφέρονται στα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

Ζητούν, επίσης, να μην εμπλέκονται οι Δήμοι στις υφιστάμενες λαϊκές αγορές, οι οποίες είναι οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια, λένε «όχι» στα «υπέρογκα και εξοντωτικά πρόστιμα, από 1.000 έως 5.000 ευρώ», τις διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα που στην πλειοψηφία τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο, αλλά και στον διαχωρισμό μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών στον χώρο των λαϊκών αγορών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει