Kλιμάκωση μέτρων για τον Εμπολα: Η Λιβερία κλείνει τα σύνορά της

Τα περισσότερα σημεία διέλευσης των συνόρων στη Λιβερία έχουν κλείσει και οι κοινότητες που έχουν πληγεί από την επιδημία του Εμπολα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο καραντίνας, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Εχουν δημιουργηθεί κέντρα διαλογής στα λίγα μεγάλα σημεία εισόδου που θα εξακολουθήσουν να παραμένουν ανοιχτά, όπως και το κύριο αεροδρόμιο της χώρας.

Στον μεταξύ, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Νιγηρίας, η Arik Air, ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε μετά από το θάνατο Λιβεριανού αξιωματούχου στο έδαφός της, την περασμένη εβδομάδα.

Η Νιγηρία έχει θέσει όλα τα σημεία εισόδου της σε κόκκινο συναγερμό μετά την επιβεβαίωση ότι ο Λιβεριανός που πέθανε λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Λάγος έχασε τη ζωή του από τον Εμπολα.

Υπεύθυνοι της Arik Air είπαν ότι πήραν την απόφαση της αναστολής πτήσεων προς Λιβερία και Σιέρα Λεόνε, ως προληπτικό μέτρο και ζήτησαν να γίνει το ίδιο για όλες τις εισερχόμενες προς τη Νιγηρία πτήσεις που έρχονται από χώρες που πλήττονται από την επιδημία.

«Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υποχρεωμένοι να πάρουμε αυτή την απόφαση αναστολής πτήσεων σε δύο χώρες που επλήγησαν από την επιδημία, προς όφελος της ευημερίας των Νιγηριανών», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της εταιρείας.

Στο μεταξύ, σε δήλωσή της το βράδυ της περασμένης Κυριακής η πρόεδρος της Λιβερίας, Ellen Johnson Sirleaf, τόνισε πως η ειδική ομάδα δράσης κατά του Εμπολα θα διασφαλίσει ότι «οι κοινότητες που επηρεάζονται σοβαρά, θα τεθούν σε καραντίνα και τα ταξίδια μέσα και έξω απ’ αυτές θα είναι αυστηρά περιορισμένα».

Στην πρωτεύουσα Μονρόβια, οι νέες οδηγίες περιλαμβάνουν αυστηρή παρατήρηση όλων των εισερχομένων και εξερχομένων επιβατών, που είναι πια υποχρεωμένοι να υποστούν έλεγχο.

Ολα τα κυβερνητικά κτίρια και οι δημόσιοι χώροι έχουν εγκαταστήσει ειδικές υποδομές με πρόσβαση του κοινού για το πλύσιμο των χεριών, ενώ όλα τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι παίζουν κάθε πέντε λεπτά κλιπ με πληροφορίες σχετικά με τον Εμπολα και την ευαισθητοποίηση της πρόληψης.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ένας εξέχων Λιβεριανός γιατρός, ο Samuel Brisbane πέθανε μετά από μια μάχη τριών εβδομάδων με τον ιό, ενώ υπάρχει και ένας ακόμα γιατρός που υποβάλλεται σε θεραπεία για τον Εμπολα στη Σιέρα Λεόνε.

Παράλληλα, δύο Αμερικανοί είναι επίσης υπό θεραπεία για τον Εμπολα στη Λιβερία. Ο ένας είναι ο γιατρός Κent Brantly, ιατρικός διευθυντής στο ένα από τα δύο κέντρα θεραπείας της Λιβερίας και η άλλη είναι η Αμερικανίδα Nancy Writebol, που εργάζεται στον ανθρωπιστικό οργανισμό Samaritan’s Purse.

Η πρόεδρος της Λιβερίας προέτρεψε τον πληθυσμό να συνεργαστεί με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους όσοι εργάζονται στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον Εμπολα.

Τον περασμένο μήνα είχε προειδοποιήσει πως όποιος πιαστεί να κρύβει ασθενή που είναι ύποπτος για Εμπολα, θα διώκεται.

Οι ειδικοί λένε πως η ασθένεια προκαλεί φόβο μέσα στις κοινότητες και οι άρρωστοι άνθρωποι συχνά στιγματίζονται.

Ο Λιβεριανός γερουσιαστής Peter Coleman, γιατρός και πρώην υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι απαιτείται προσέγγιση των θρησκευτικών ηγετών, προκειμένου να διαδώσουν αυτοί το μήνυμα για τον Εμπολα, γιατί μέχρι τώρα φαίνεται πως «οι άνθρωποι δεν πιστεύουν οτιδήποτε λέει η κυβέρνηση».

https://www.youtube.com/watch?v=mCQ9jq6QmGA

Μπορεί επίσης να σας αρέσει