Κοροναϊός: Ορατός ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια κατεστραμμένη γενιά

Πολυεπίπεδες και έντονες είναι οι συνέπειες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κοροναϊού σε όλο τον πλανήτη. Οι άνθρωποι είδαν την καθημερινότητά τους να αλλάζει δραστικά, ενώ κάποιες ομάδες πολιτών φαίνεται πως βάλλονται περισσότερο.

Η Covid-19 επηρέασε πολύ τα δικαιώματα των παιδιών παγκοσμίως και υπάρχει φόβος για μια «κατεστραμμένη γενιά», σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις δεν δράσουν, υπογραμμίζει στην ετήσια έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση KidsRights.

Εκατομμύρια παιδιά δεν είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που υιοθετήθηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας, γεγονός που έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγείας, προειδοποιεί η ΜΚΟ με έδρα το Άμστερνταμ.

Η Ισλανδία, η Ελβετία και η Φινλανδία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του καταλόγου «KidsRights Index 2021» που κατατάσσει 182 χώρες με βάση το κατά πόσο σέβονται τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών. Το Τσαντ, το Αφγανιστάν και η Σιέρα Λεόνε βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

«Παραμελήθηκαν από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο»

Οι επιπτώσεις της πανδημίας «δυστυχώς ξεπέρασαν τις προβλέψεις που είχαμε κάνει στην αρχή της, πριν ένα χρόνο», καταγγέλλει ο Μαρκ Ντουλεάρ, ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ.

«Μετά τους ασθενείς με κοροναϊό, τα παιδιά επηρεάστηκαν περισσότερο, όχι άμεσα από τον ιό, αλλά επειδή παραμελήθηκαν από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο», προσθέτει ο ίδιος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει. «Η επανέναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελεί “κλειδί” για να αποφύγουμε να υπάρξει μια κατεστραμμένη γενιά».

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, περισσότερα από 168.000.000 παιδιά δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στο σχολείο, ενώ ένα παιδί στα τρία παγκοσμίως δεν είχε πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση όσο διάστημα παρέμεναν κλειστά τα σχολεία.

Επιπλέον 142.000.000 παιδιά έχουν βρεθεί σε κατάσταση υλικής στέρησης καθώς η πανδημία επηρέασε σοβαρά την παγκόσμια οικονομία και 370.000.000 παιδιά δεν λάμβαναν σχολικά γεύματα.

Η KidsRights χρησιμοποίησε τον ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάρκους Ράσφορντ, για την εκστρατεία της με στόχο την παράταση των δωρεών σχολικών γευμάτων.

Επίσης, η ΜΚΟ συνεχάρη το Μπανγκλαντές επειδή αφιέρωσε ένα κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο στην εκπαιδευτική τηλεόραση, όπως και το Βέλγιο και τη Σουηδία, επειδή προσπάθησαν να κρατήσουν τα σχολεία τους ανοικτά.

Εξάλλου, 80.000.000 παιδιά ενδέχεται να μην έκαναν τα προγραμματισμένα εμβόλιά τους για άλλες ασθένειες, εξαιτίας της πίεσης που υφίστανται τα συστήματα υγείας παγκοσμίως, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Παράλληλα η KidsRights ανησυχεί για την «πρωτοφανή αύξηση» της ενδοοικογενειακής βίας στη διάρκεια των lockdown, με τα παιδιά να είναι συχνά θύματα.

Για πρώτη φορά η ΜΚΟ περιέλαβε την Παλαιστίνη στον κατάλογό της, τοποθετώντας τη στην 104η θέση για την προσοχή που έδωσε στην παροχή υγειονομικής φροντίδας, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Αντίθετα, όπως και άλλες χρονιές, η Βρετανία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία βρέθηκαν σε κακή θέση στον κατάλογο λόγω της έλλειψης προστασίας κάποιων παιδιών.

Η Αυστρία και η Ουγγαρία επίσης έπεσαν στην κατάταξη εξαιτίας των διακρίσεων. Η δεύτερη, μάλιστα, έπεσε στην 141η θέση από την 97η λόγω των ανησυχητικών διακρίσεων, κυρίως εις βάρος των παιδιών των Ρομά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει