Κοροναϊός: Πιθανότερη η νοσηλεία για τους άνω των 40 με διαβήτη τύπου 1

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον κοροναϊό ζητούν οι επιστήμονες από τους ανθρώπους άνω των 40 ετών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 καθώς όπως τονίζουν αν αρρωστήσουν με Covid-19, είναι πιθανότερο να χρειαστούν νοσηλεία.

Η νέα αμερικανική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι οι μεσήλικες διαβητικοί κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές της Covid-19 σε σχέση με τους ασθενείς κάτω των 40 ετών.

Τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και Covid-19, σπάνια εμφανίζουν σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα και συχνά παραμένουν ασυμπτωματικά. Αντίθετα, οι ενήλικες διαβητικοί με κοροναϊό έχουν συχνότερα αναπνευστικές δυσκολίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κάρλα Ντεμετέρκο-Μπέγκρεν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism», μελέτησαν όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στοιχεία για 767 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και Covid-19, από τους οποίους το 54% ήταν έως 18 ετών, το 32% 19-40 ετών και το 14% άνω των 40 ετών.

Κατά τη μελέτη διαπιστώθηκε πως οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 άνω των 40 ετών ήταν επτά φορές πιθανότερο να νοσηλευθούν λόγω της Covid-19 σε σχέση με τους νεότερους. Κανένας από την ηλικιακή ομάδα έως 18 ετών δεν πέθανε από τον κοροναϊό, έναντι δύο θανάτων στην ομάδα 19-40 και τριών θανάτων μεταξύ των άνω των 40 ετών.

Οι διαβητικοί μεγαλύτερης ηλικίας με Covid-19 ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν επιπλοκές όπως η διαβητική κετοξέωση και η σοβαρή υπογλυκαιμία. Η ομάδα αυτή είχε επίσης μεγαλύτερα ποσοστά ατόμων με παχυσαρκία, υπέρταση, καρδιαγγειακή ή χρόνια νεφρική νόσο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει