«Κούρεμα» 5% έως 20% στους υψηλόμισθους του δημοσίου

Η παταγώδης αποτυχία του ενιαίου μισθολογίου οδηγεί την κυβέρνηση στην λύση της οριζόντιας μείωσης αποδοχών των υψηλόμισθων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η μείωση αυτή που θα κυμαίνεται από 5% έως 20% για τις αποδοχές που ξεπερνούν τα 2.800 ευρώ, μπορεί να εξοικονομήσει ένα κονδύλι ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο στην κυβέρνηση παραδέχονται πως το πείραμα με το ενιαίο μισθολόγιο απέτυχε και οι αποκλίσεις που παρουσιάζονται είναι τεράστιες.

Ενδεικτικά παραδείγματα των ακραίων αποκλίσεων από τις αρχές του ενιαίου μισθολογίου που δημιουργούν ανισότητες μεταξύ των υπαλλήλων είναι τα παρακάτω:

* Απόφοιτος δημοτικού του υπουργείου Ανάπτυξης έχει υψηλότερο μισθό από υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του υπουργείου Εσωτερικών

* Καθαρίστρια σε νοσοκομείο της περιφέρειας παίρνει περισσότερα χρήματα από γιατρό του ΕΣΥ με βαθμό επιμελητή Β′ και τον ίδιο μισθό με αυτόν του επιμελητή Α′

* Αγαμος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών έχει σχεδόν διπλάσιο μισθό από τον υπάλληλο του υπουργείου Παιδείας με το ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο και 6 παιδιά

* Οι αποδοχές συντηρητή σε ΔΕΚΟ του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι υψηλότερες από τις αποδοχές του υποδιοικητή της

«Αυτά εξηγούνται επειδή το ενιαίο μισθολόγιο δεν ήταν ποτέ ενιαίο. Και επειδή προβλεπόταν μια σταδιακή προσαρμογή των μισθών τριετίας που δεν έχει ολοκληρωθεί», εξηγούν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, ομολογώντας ότι κάποιες από τις προσαρμογές δεν θα τελειώσουν ποτέ.

Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ξεκίνησε έλεγχο στους κωδικούς μισθοδοσίας για να διαπιστωθούν οι ακραίες παραβιάσεις του ενιαίου μισθολογίου.

Για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, καθώς οι ιδιαιτερότητες ορισμένων υπηρεσιών δεν επιτρέπουν την απόλυτη εξομοίωση μισθών.

«Αν επιχειρήσουμε μια οριζόντια εξίσωση των μισθών, θα υπάρξουν τέτοιες αντιδράσεις που θα παραλύσει το Δημόσιο. Αν πάλι επιμείνουμε στη σταδιακή προσαρμογή τους με τις αρχές του ενιαίου μισθολογίου, τότε θα απαιτηθούν άλλα δυόμισι χρόνια, χωρίς να είναι βέβαιο ότι και τότε θα επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα», υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Ετσι η μόνη λύση που απομένει είναι η μείωση των αποδοχών στα υψηλά κλιμάκια, κάτι που θα εξαγγελθεί πιθανότατα τις επόμενες εβδομάδες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει