«Κούρεμα» στα πρόστιμα της εφορίας

Οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που επιστρατεύεται προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη που εντοπίστηκαν στον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών προβλέπει μείωση των εξοντωτικών προστίμων της Εφορίας.

Ετσι έρχεται «κούρεμα» των προστίμων σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων αλλά και μη έκδοσης αποδείξεων και τιμολογίων μικρής και μεσαίας αξίας. Πρόκειται για μείωση που θα είναι της τάξεως του 75%-80%.

Παράλληλα, θα απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας του 15% όσοι πωλούν ακίνητα, τα οποία κατείχαν για περισσότερα από 25 χρόνια. Οι νέες διατάξεις προβλέπουν ακόμη και για φέτος τη μη υποχρεωτική αναγραφή των τόκων των καταθέσεων στις φορολογικές δηλώσεις, για τις περιπτώσεις που το συνολικό ποσό δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει ακόμα αλλαγές στο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ, με αποσύνδεση της υποβολής της περιοδικής δήλωσης από την καταβολή του φόρου. Επίσης, θα γίνουν βελτιώσεις στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, όπως η απαλλαγή όλων από την τήρηση βιβλίων, η υποχρέωση υποβολής μίας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ και συγκεντρωτικής κατάστασης.

Τέλος, αλλαγές ετοιμάζονται και σε ό,τι αφορά το μηνιαίο σύστημα παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τους συνταξιούχους, καθώς προσανατολίζονται να διατηρήσουν τουλάχιστον για φέτος το σύστημα παρακράτησης που υπήρχε έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει