Κρύβουν παγίδες οι νέες φορολογικές δηλώσεις

Νέοι κωδικοί που μυρίζουν… μπαρούτι υπάρχουν στις νέες φορολογικές δηλώσεις, καθώς δεν καταργήθηκαν μόνο οι κωδικοί που αφορούσαν τις εκπτώσεις φόρων, αλλά… φυτεύτηκαν νέοι που φορολογούν από το πρώτο ευρώ.

Ειδικότερα στον Πίνακα 6 του φετινού Ε1, στους κωδικούς 667-668, θα πρέπει να δηλωθούν για πρώτη φορά ξεχωριστά οι τόκοι καταθέσεων και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, αφού μόνο για πέρσι ίσχυε η δήλωσή τους από 250 ευρώ και πάνω. Η άμεση συνέπεια είναι ότι αυξάνεται η βάση υπολογισμού του εισοδήματος για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, με συντελεστές 1-4%.

Ως «υψηλού κινδύνου» χαρακτηρίζονται οι κωδικοί 231 έως 236 στον Πίνακα 5, όπου θα πρέπει να δηλωθούν για πρώτη φορά οι αυθαίρετοι κύριοι και βοηθητικοί χώροι σε κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες, που τακτοποιήθηκαν το 2013 με το νόμο 4178. Εκτός του ότι αυτά τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για διασταυρώσεις με το Ε9, αυξάνεται αυτομάτως το τεκμήριο διαβίωσης και συγκεκριμένα κατά 40 ευρώ/τμ. για τα πρώτα 80 τ.μ. με προσαύξηση έως 80% για τις ακριβές περιοχές και 20% για μονοκατοικίες.

Τους κωδικούς με τις φοροαπαλλαγές, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τους… ξεχάσουν, καθώς καταργήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των εκπτώσεων φόρου, όπως αυτή για ενοίκια κύριας και φοιτητικής κατοικίας. Το οξύμωρο είναι, όμως, ότι ενώ καταργούνται σχετικοί κωδικοί στον Πίνακα 7 για την έκπτωση φόρου, οι ενοικιαστές θα πρέπει να συμπληρώσουν με τα ίδια στοιχεία τους νέους κωδικούς στον Πίνακα 6, για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από τους ιδιοκτήτες.

Στο φετινό Ε1 υπάρχουν και κωδικοί… ελαφρύνσεων. Στον Πίνακα 2 οι κωδικοί 017-018 θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους νέους επιτηδευματίες, οι οποίοι θα φορολογηθούν με 13% αντί 26% για τις πρώτες 10.000 ευρώ. Επίσης, στον Πίνακα 4Α οι κωδικοί 307-308, θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους επαγγελματίες που πληρώνονται με «μπλοκάκι» και φορολογούνται ως μισθωτοί, έτσι ώστε να πληρώσουν χαμηλότερο Τέλος Επιτηδεύματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει