Ξεκινούν ξανά οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Επέστρεψαν στην Αθήνα μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα οι επικεφαλής της τρόικα μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες και θα συζητήσουν για την εκταμίευση της δόσης Ιουλίου.

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, είναι να εκταμιευθεί η δόση Ιουλίου, ύψους 1 δις ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ξεκινούν την Τετάρτη (11/12) και θα διαρκέσουν μία εβδομάδα. Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο με στόχο να βρεθεί το συντομότερο δυνατό λύση.

Οπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ικανοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου που αφορά την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, προκειμένου να καταβληθεί το 1 δισ. ευρώ. Ο Ελληνας υπουργός εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά προτείνει να δοθεί λύση «τύπου ΕΛΒΟ» για τα ΕΑΣ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά προτείνει να διασπαστεί το στρατιωτικό τμήμα των ΕΑΣ από το εμπορικό. Το εμπορικό τμήμα των ΕΑΣ θα φορτωθεί όλες τις κρατικές ενισχύσεις και ως εκ τούτου θα οδηγηθεί σε διάλυση. Το άλλο τμήμα που αφορά το στρατιωτικό κομμάτι θα κριθεί σε 12 μήνες αν θα είναι βιώσιμο. Αν δεν είναι βιώσιμο μετά από 12 μήνες, τότε θα γίνει εκκαθάριση. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ενδεχομένως το στρατιωτικό κομμάτι θα μπορέσει να συνεχίσει την εξαγωγική του δραστηριότητα σε αυτό το διάστημα.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, ο Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων που έχουν λάβει τα ΕΑΣ.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των πλειστηριασμών, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο και σε συνεργασία με την Ενωση Τραπεζών θα κατατεθεί νομοθετική πρόταση στη Βουλή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει